Cine este Serghei Kisliak, ambasadorul rus care a încurcat ițele administrației Trump?

Data publicării:
ambasador rusia in sua getty
Serghei Kisliak | FOTO: Gulliver/GettyImages

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite Serghei Kisliak, zâmbea larg, marţi seara, la Capitoliu, în Washington, şi discuta cu alţi diplomaţi străini şi aleşi americani veniţi să asculte primul discurs în Congres al preşedintelui Donald trump, scrie AFP, preluată de New.ro.

ambasador rusia in sua getty
Serghei Kisliak | FOTO: Gulliver/GettyImages

 

Ambasadorul Kisliak se află în prezent în centrul unei adevărate furtuni politice care-l ameninţă pe secretarul american al Justiţiei, Jeff Sessions, după ce l-a doborât deja pe consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă Michael Flynn.

Jeff Sessions, un apropiat al lui Donald Trump, a recunoscut că s-a întâlnit cu ambasadorul rus în două rânduri, în 2016, în plină campanie prezidenţială americană, într-o aparentă contradicţie cu ceea ce el declarase sub jurământ în faţa membrilor unei comisii parlamentare.

Serghei Kisliak s-a aflat deja în contact, anul trecut, cu Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate națională al președintelui Trump, care a fost nevoit să demisioneze tocmai din cauza faptului că a comunicat cu Ambasada Rusiei, pe 29 decembrie, când preşedintele american de la acea vreme, Barack Obama, impunea sancţiuni Moscovei şi expulza 35 de spioni ruşi. Administraţia Obama adopta atunci represalii faţă de presupusul amestec al Moscovei în alegerile prezidenţiale americane. Devenit cconsilier pe probleme de securitate naţională pe 20 ianuarie, Michael Flynn a fost nevoit să demisioneze pe 13 februarie.

Joi seara, secretarul Sessions a anunţat că nu se va implica (se recuză) în orice anchetă pe care instituții din subordinea sa le-ar face referitor la campania electorală. Potrivit presei, FBI, aflat în subordinea Departamentului Justiţiei, a lansat o anchetă cu privire la amestecul Moscovei în campania electorală. Rusia este acuzată că a încercat în 2016 să o discrediteze pe candidata Hillary Clinton spre folosul lui Donald Trump.

UN PRODUS SOVIETIC PUR

În vârstă de 66 de ani, aflat la final de carieră, Serghei Kisliak reprezintă Moscova la Washington de nouă ani, mai precis din 2008.  Este un diplomat de carieră experimentat şi discret, un produs pur al Afacerilor Externe sovietice din care a făcut parte în anii '70, cu o diplomă de inginer în buzunar.

Masiv, corpolent, cu faţa rotundă, zâmbitor, cu vocea gravă şi liniştită, diplomatul rus cunoaşte foarte bine Statele Unite, unde şi-a început cariera la sediul ONU de la New York, iar apoi la Ambasada URSS de la Washington, în anii '80.

Vorbeşte engleză perfect. Ca un bun diplomat care preferă culisele, este „alergic” la evenimente mondene şi la reflectoare. De aproape zece ani, s-a adresat doar în mod excepţional presei. Ultima dată, la 8 februarie 2016, el a convocat abrupt, după-amiază, jurnalişti la reşedinţa sa din centrul Washingtonului, pentru a le spune tot ceea ce gândea Moscova mai rău la vremea respectivă despre prudenţa administraţiei Obama în a interveni în Siria. Kisliak deplângea atunci faptul că relaţiile dintre cele două puteri se aflau „într-o situaţie din nefericire dificilă”.

În plină perioadă de turbulenţe americano-ruse, în urmă cu un an, ambasadorul dădea asigurări, pe un ton bonom, în faţa unei ceşti de cafea şi a unor produse de patiserie, că Războiul Rece în versiunea din anii '80 nu va reîncepe.

„FĂRĂ PACE DUPĂ RĂZBOIUL RECE”

Însă Kisliak recunoaște că Rusia şi Statele Unite „probabil nu au fost capabile să construiască o pace post-Războiul Rece”.

O apropiere faţă de preşedintele rus Vladimir Putin este obiectivul afişat al lui Donald Trump, în pofida faptului că acesta din urmă a devenit mai tăcut în ultimele zile.

În acest context fără precedent între Statele Unite şi Rusia, ce rol ar fi jucat reprezentantul Moscovei la Washington?

Kremlinul dă asigurări că nu era la curent cu întâlnirile dintre Sessions şi Kisliak, subliniind că „treaba ambasadorului (era) să aibă cât mai multe întâlniri posibil”.

Postul CNN a mers însă mai departe şi l-a acuzat că este „spionul recrutor-şef” la Washington, în contul serviciului rus de informaţii externe (SVR).

Aceste acuzaţii au fost vehement dezminţite de o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova. „Presa occidentală se poate, oare, coborî mai jos de atât?”, a declarat ea pe un ton evident deranjat. „Vă voi mărturisi un secret militar: diplomaţii lucrează, iar munca lor constă în a-şi face contacte în ţara în care se află în post”, a adăugat cu ironie reprezentanta rusă.

„Nu trebuie să fim naivi”, avertizează însă Michael McFaul, fost ambasador al Statelor Unite la Moscova.  „Kisliak s-a întâlnit bineînţeles cu Sessions, pentru că el contează în universul Trump. Asta face parte din meseria sa”, a scris diplomatul american într-un mesaj postat pe Twitter.

Alţi diplomaţi străini murmură chiar că ambasadorul rus s-ar amuza în tăcere de scandalul politic provocat la Washington de contactele sale cu apropiaţi ai preşedintelui Trump.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri