Video Cum filmează opozanții ruși vastele proprietăți ale oligarhilor și de ce nu se dau bătuți: „Regimul s-ar putea schimba în orice moment”

Data publicării:
semion kocikin
Activistul Semion Kocikin refuză să se lase intimidat de puterea din Rusia Foto: captură video Digi24

Rușii își aleg duminica viitoare un nou parlament. E puțin probabil să apară surprize, pentru că partidul de guvernământ, Rusia Unită, are cele mai mari șanse. Iar atacul comis asupra lui Alexei Navalnîi a dovedit cât este de periculos să faci parte din opoziție în Rusia. Unul dintre asociații lui Navalnîi a trăit asta pe propria piele: era acasă când a primit o vizită neașteptată din partea forțelor de securitate. Dar Semion Kocikin refuză să să lase intimidat. La un an de la atacul asupra liderului opoziției, nu a obosit să dezvăluie infracțiunile celor de la putere. Munca îl duce pe acest blogger și activist pe tot cuprinsul țării. În regiunea natală, el face campanie în felul său, conștient de riscurile cu care se confruntă.  Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

O cameră instalată pe dronă îi va oferi lui Semion Kocikin imaginea de ansamblu de care are nevoie. Filmează în Iadrin, în Republica Ciuvașă din Rusia. Drona zboară peste ceea ce activiștii numesc „imperiul” unui politician local și filmează ferma de cai a fiului omului de afaceri și casa de vacanță. Kocikin spune că este un exemplu al puterii și bogăției membrilor partidului de guvernământ, Rusia Unită.

„Familia unui parlamentar local a ocupat pur și simplu malul râului și a blocat accesul. Vreau să fac un film despre acest lucru și o plângere oficială. Prin lege, malul râului trebuie să fie accesibil tuturor”, spune Semion Kocikin.

Extremismul, pretextul sub care puterea zdrobește opoziția

Timp de patru ani, Semion Kocikin a condus biroul local de campanie al celui mai proeminent politician rus de opoziție și activist anticorupție, Alexei Navalnîi. Dar, în iunie, o instanță a declarat rețeaua de birouri drept „organizație extremistă” și a interzis-o. Oricine este conectat la această rețea ar putea ajunge în închisoare.

În orașul său natal, Ceboksari, Semion Kocikin a organizat demonstrații împotriva arestării lui Navalnîi. În ajunul unuia dintre proteste, poliția i-a bătut la ușă lui Kochkin. Iar el a transmis în direct pe Instagram ce s-a întâmplat: „Băieți, asta e țara în care trăim? Toată lumea pro Vladimir Putin... Chiar vă doriți asta?” - i-a întrebat el.

Poliția l-a arestat pe Kocikin, apoi o instanță l-a acuzat de producerea și distribuirea de materiale extremiste. Se pare că pentru Vladimir Putin și autoritățile ruse, orice legătură cu Alexei Navalnîi sau echipa sa a devenit un motiv de îngrijorare.

Această organizație a incitat public la revolte în masă și a încercat să-i atragă pe minori să participe la proteste de stradă - acest lucru este ilegal în Rusia. De exemplu, a oferit public instrucțiuni despre cum se fac cocktailurile Molotov, pentru a fi folosite împotriva serviciilor de securitate”, a proclamat președintele Vladimir Putin referindu-se la organizația lui Navalnîi.

Ce vrea Semion Kocikin

Kocikin spune că nu a auzit de astfel de instrucțiuni. El face filme pentru a provoca o reacție din partea politicienilor regionali implicați în cazuri de corupție și gestionare defectuoasă. Pe YouTube, videoclipurile sale au în mod regulat mii de vizualizări. Munca lui continuă strategia politică a lui Navalnîi.

Acum, obiectivul lui Kocikin este să convingă cât mai mulți ruși să voteze împotriva candidaților partidului de guvernământ. El nu poate candida, fiindcă e acuzat de extremism.

„Mi-am pierdut locul de muncă și nu pot candida pentru o funcție. Dar nu ne pot închide gura tuturor. Să ne unim pentru a-i da afară pe acești oligarhi, infractori și incompetenți din parlamentele regionale și din forul național!” - îndeamnă Semion Kocikin.

El luptă pentru a convinge sute de mii de alegători din orașul său natal și din regiune.

A decis să lucreze ca blogger cu normă întreagă și adună donații online pentru filmele sale critice la adresa Kremlinului. În prezent, câștigă echivalentul a 300 de euro pe lună... Destul de greu să trăiești din acești bani.

Putin, răsturnat de la putere chiar de către cei în care crede?

De când organizațiile lui Navalnîi au fost acuzate de extremism, mulți foști coordonatori ai birourilor regionale au părăsit Rusia. Dar Kocikin vrea să continue să scrie despre politică, chiar și după alegeri.

„Voi continua să spun, chiar și după alegeri, că Putin este un președinte dezgustător, că ar trebui să plece și că a rescris Constituția pentru a-i servi lui? Bineînțeles! Mă aștept să fiu arestat? Da! Voi sări din scaun când cineva îmi va suna în mod neașteptat la ușă? Da”, spune Semion Kocikin.

Astăzi, tânărul înregistrează un teaser pentru viitorul său film. E convins că în toată țara nemulțumirea față de Vladimir Putin și de partidul său e mult mai adâncă decât pare.

Regimul se poate schimba în orice moment. Este atât de instabil, chiar dacă autoritățile încearcă constant să ne demonstreze că e foarte solid... Chiar și oamenii lui Putin l-ar putea răsturna de la putere în orice moment. Îmi doresc cu adevărat să înceapă schimbarea în țara noastră - în următorii cinci ani sau chiar mai curând”, mărturisește Semion Kocikin.

Tânărul continuă să creadă în schimbare. Și vrea ca și alți oameni să-și păstreze speranța în regiunea sa natală și în restul Rusiei.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri