Exod de capital din băncile letone după sancţiunile SUA contra oligarhilor ruşi

Data publicării:
confruntare sua rusia shutterstock_549428905
Foto: Shutterstock

Sanţiunile impuse de Statele Unite miliardarilor din Rusia au dus la declanşarea unui exod de bani din Letonia, stat baltic care era deja afectat de o serie de scandaluri legate de activităţi de spălare de bani, relatează Bloomberg, preluat de News.ro.

confruntare sua rusia shutterstock_549428905
Foto: Shutterstock

Măsurile americane împotriva unor oameni de afaceri, companii şi oficiali de rang înalt au fost luate la câteva zile după ce preşedintele american Donald Trump a expulzat 60 de diplomaţi ruşi, în urma atacului împotriva unui fost spion rus în Marea Britanie.

Sancţiunile au obligat băncile din Letonia să întrerupă colaborarea cu persoanele şi companiile sancţionate, potrivit şefului autorităţii de reglementare a sectorului financiar din această ţară.

”Au fost un număr de subiecţi dintre cei menţionaţi pe listă”, a declarat într-un interviu Peters Putnins, director al Comisiei pentru Piaţa Financiară şi de Capital, fără să ofere nume.

Sancţiunile americane au afectat interesele de afaceri ale unor miliardari precum magnatul aluminiului Oleg Deripaska, al cărui grup, Rusal, a pierdut 60% din capitalizarea de piaţă în urma anunţului SUA.

Letonia a înregistrat deja retrageri de fonduri străine după ce a treia mare bancă din ţară a fost închisă, în urma acuzaţiilor Statelor Unite că a efectuat în mod constant afaceri cu fonduri ilicite.

Letonia, stat membru al Uniunii Europene şi al zonei euro, a fost în mod tradiţional un centru de plăţi pentru clienţi din fosta Uniune Sovietică. Pentru a scăpa de acuzaţiile că adăposteşte fonduri cu origine discutabilă, guvernul a întărit supravegherea sistemului financiar. Nivelul depozitelor a scăzut cu aproximativ 2,5 miliarde de euro de la jumătatea lunii februarie.

Parlamentul ar putea adopta în această lună măsuri care să interzică băncilor letone să facă afaceri cu companii paravan, ceea ce va accelera scăderea depozitelor străine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri