Exodul creierelor, încă o palmă pentru regimul lui Putin. Tinerii talentați pleacă masiv spre Occident

Data actualizării: Data publicării:
tineri veseli in aeroport
Foto: Guliver/GettyImages

În plină operațiune de invadare a Ucrainei, Moscova a anunțat modificări fiscale ce par a fi total nepotrivite - companiile din sectorul tehnologic sunt scutite de taxe și chiar de controale fiscale. IT-iștii, ca angajați, primesc multe facilități, dobânzi preferențiale la credite, scutire de la serviciul militar, exceptare de la taxe. Nu sunt însă măsuri luate la întâmplare. Moscova încearcă să prevină un fenomen de care Rusia suferă cumplit: exodul de creiere.

Invazia Ucrainei accentuează această hemoragie. Și nu este vorba despre o emigrație economică, ci este de-a dreptul azil politic. Rusia s-a transformat într-un regim totalitar. Oamenii vor libertate înainte de bani. Rusia pierde talente, oameni capabili, care îi pot aduce creștere economică, inovație. Și România cunoaște acest fenomen foarte bine, însă în Rusia este la un cu totul alt nivel.

O întreagă clasă de mijloc a emigrat

Diaspora rusească numără peste 10 milioane de oameni, iar 4 milioane sunt în țările Europei Occidentale. După înăsprirea regimului Putin, două milioane de persoane au plecat din țară.

Clasa de mijloc din Rusia este în jurul a 10 milioane de oameni, la o populație de 144 de milioane. Practic, încă o clasă de mijloc se află peste graniță. Și poate fi făcută această analogie, pentru că este o emigrație a talentelor: în ultimii ani, doar 10 la sută dintre cei plecați nu au studii superioare. Din total, 71 la sută sunt etnici ruși și mult mai puțini minorități ale Federației.

În Statele Unite, diaspora rusească câștigă cu 39 la sută peste media venitului mediu american, iar asta este o dovadă a calității oamenilor.

Chiar și datele interne ale unui regim de forță constată fenomenul: din 2012, anul întoarcerii lui Putin ca președinte, care coincide cu procesul de restrângere a libertăților civile, numărul de cercetători ruși care au plecat din țară a crescut de 5 ori, potrivit informațiilor Academiei ruse de Științe. În 2012, emigrau 14 mii de cercetători. În anul pandemic 2020, cu toate restricțiile sale, au plecat 70 de mii. Rusia, dintre toate țările relevante economic, are acum mai puțin cercetători decât în urmă cu trei decenii, înaintea căderii URSS.

De ce pleacă tinerii din Rusia

Desigur, nu există doar pământ arid. Până la urmă, Rusia este țara care a generat Kasperky, Yandex, Telegram. Dar acestea sunt excepții, când ar fi trebuit să fie normă. Iar Rusia este dependentă de tehnologia occidentală.

Regimul este conștient de pierderea acestui potențial și a încercat inclusiv prin infuzii de capital să păstreze creierele în țară și să încurajeze dezvoltarea și inovația.

Banii însă nu sunt principalul motiv al emigrației. Oamenii caută să-și afirme potențialul și să simtă libertățile civile.  

Războiul brutal din Ucraina împinge tinerii spre decizia grea de a părăsi Rusia. Presa occidentală relatează despre cazuri de tineri care efectiv fug unde văd cu ochii, inclusiv de teama legii marțiale care i-ar bloca în țară. Un tânăr a mers la aeroport și a luat bilet la primul zbor disponibil: Sri Lanka. Este doar o destinație intermediară. Alții au făcut pasul peste graniță către țări prietene din Asia Centrală cu scopul ca apoi să plece către țările dezvoltate.

Proiectul unui Silicon Valley rusesc, un eșec

În timpul șederii lui Dmitri Medevev la Kremlin, în acea perioadă în care de fapt i-a ținut locul cald lui Vladimir Putin, a fost lansat un proiect de a face un Silicon Valley rusesc. Un eșec total.

Rusia, dependentă de resursele naturale, a încercat să-și diversifice economia. Au fost deschise mai multe huburi tehnologice, însă dezvoltarea e împiedicată de un deficit acut de oameni pregătiți. Cei care ar fi putut să populeze astfel de locuri lucrează acum departe, la mii de kilometri, unde se pot manifesta liber și unde au la dispoziție tot instrumentarul și dotările pentru a face o muncă excepțională.

Diaspora rusească taie legăturile cu țara-mamă

Sunt multe indicii că acei oameni sunt pierduți pentru totdeauna. Dincolo de mărturii, stau datele statistice. Rapoartele Băncii Mondiale despre remitențe converg către această idee. În 2020, un an totuși complicat și de pandemie, remitențele către Rusia s-au ridicat la 9 miliarde de dolari. Unele sunt fluxuri de capital, ceea ce poate distorsiona puțin imaginea. Sunt 9 miliarde la o populație de 144 de milioane de oameni. Dar România, cu o populație de șapte ori mai mică, a avut remitențe de 7,6 miliarde de dolari. Distanța mică între cele două țări este în sumă, dar uriașă în raportări. Astfel de date arată de fapt că dispora rusească taie legăturile cu țara de origine. E parte a unor alte societăți, incluzive și liberale.

Acest fenomen de exod al creierelor a fost observat și va fi cultivat de puterile occidentale în acest conflict economic cu Rusia. Uniunea Europeană vrea să lupte de la distanță cu Rusia inclusiv prin încurajarea acestei migrații, cu accelerarea procedurilor de acordare a vizelor.

Partenerii noștri