Proces controversat. Un cunoscut istoric rus a fost condamnat după ce a petrecut deja mai mulți ani în închisoare

Data actualizării: Data publicării:
Iuri Dmitriev, istoric rus
Iuri Dmitriev, istoric Foto: wikipedia.org

Istoricul rus Iuri Dmitriev, cunoscut pentru cercetările sale asupra represiunilor staliniste, a fost condamnat miercuri la trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a petrecut deja mai mulți ani în închisoare și după ce în favoarea sa au intervenit zeci de oameni de știință din străinătate, dar și Uniunea Europeană, relatează Agerpres.

Tribunalul din Petrozavodsk (capitala regiunii Karelia, în nord-vestul țării) l-a găsit vinovat pe Iuri Dmitriev de „violenţe cu caracter sexual” asupra fiicei sale adoptive şi l-a condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare. Însă după ce a petrecut deja mai mulţi ani în detenţie preventivă, lui Dmitriev i-au rămas de efectuat trei luni şi jumătate de închisoare, a declarat avocatul său, menționând o posibilă eliberare în noiembrie a clientului său.

Tocmai de aceea, decizia instanţei din Petrozavodsk fost primită cu aplauze de susţinătorii lui Dmitriev, reuniţi în faţa tribunalului, potrivit AFP.

Procesul lui Iuri Dmitriev a fost extrem de controversat. Acuzat că şi-ar fi abuzat sexual fiica adoptivă, procurorii ceruseră inițial condamnarea la 15 ani de închisoare a istoricului Iuri Dmitriev.

Acesta, în vârstă de 64 de ani, era şeful filialei din Karelia a organizaţiei neguvernamentale Memorial, care se ocupă de apărarea drepturilor victimelor Gulagului și care, cu filiale în întreaga Rusie, este specializată în documentarea crimelor sovietice.

Iuri Dmitriev a respins acuzaţiile, iar susținătorii săi spun că de fapt istoricul a fost vizat pentru munca sa asupra unor subiecte sensibile ce contrazic discursul oficial despre reabilitarea perioadei sovietice.

Dmitriev fusese arestat prima dată în 2016, sub acuzaţia că ar fi realizat imagini „pornografice” ale fiicei sale adoptive, dar apoi a fost achitat în aprilie 2018, fapt extrem de rar în sistemul judiciar rusesc. Însă Curtea Supremă a Kareliei a anulat această decizie după două luni şi a ordonat deschiderea unui al doilea proces, de această dată pentru „violenţe cu caracter sexual asupra unui minor”.

Iuri Dmitriev a descoperit una dintre cele mai mari gropi comune ale regimului Stalin

Iuri Dmitriev a petrecut aproape 30 de ani pentru a întocmi lista a 40.000 de persoane deportate sau executate sub regimul lui Stalin în Karelia, regiune rusească la frontiera cu Finlanda.

El a fost la originea descoperirii uneia dintre cele mai mari gropi comune din Karelia, la Sandarmoh, unde au fost descoperite rămăşiţele a circa 7.000-9.000 de persoane.

La începutul lunii aprilie, Uniunea Europeană a cerut Moscovei să revizuiască dosarul împotriva lui Dmitriev şi să-l elibereze din detenţie preventivă din cauza stării de sănătate şi a vârstei sale.

De asemenea, peste 100 de oameni de ştiinţă, militanţi în domeniul drepturilor omului şi oameni politici din SUA şi ţări europene au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui rus Vladimir Putin pentru eliberarea istoricului.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri