Rusia se declară pregătită să reia negocierile cu Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
vladimir medinski
Consilierul prezidențial rus Vladimir Medinski spune că Rusia este dispusă să reia negocierile cu Ucraina Foto: Profimedia Images

Negociatorul rus Vladimir Medinski a declarat că Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina şi a dat asigurări că acestea au fost suspendate din cauza Kievului, relatează duminică AFP, preluată de Agerpres.

„Suntem gata să continuăm dialogul”, a afirmat Vladimir Medinski, consilier al Kremlinului care responsabil de negocierile cu Kievul, într-un interviu acordat televiziunii din Belarus.

„Îngheţarea discuţiilor a fost în întregime o iniţiativă a Ucrainei”, a susținut el, adăugând că „mingea este în terenul” ucrainenilor. „Rusia nu a refuzat niciodată negocierile”, a mai spus negociatorul rus.

După ce forţele ruse au intrat în Ucraina pe 24 februarie şi nu au reuşit să cucerească rapid capitala, Rusia și Ucraina au avut mai multe runde de negocieri, directe sau online, nivelul cel mai înalt de reprezentare fiind cel al miniștrilor de externe. Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba s-au întâlnit în martie în Turcia, apoi delegaţiile s-au întâlnit la Istanbul, dar fără succes.

Negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak a declarat marţi că discuţiile au fost „suspendate”, în timp ce Rusia şi-a reorientat şi relansat „operaţiunea specială” către estul Ucrainei, unde atacurile sunt tot mai intense.

Sâmbătă, într-un interviu, Mihailo Podoliak, care este consilier al președintelui Zelenski, a exclus posibilitatea de a accepta un armistițiu cu Rusia și a respins ideea de a încheia un acord cu Moscova care să implice cedarea de teritorii.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri