Operațiune militară fără precedent a Rusiei în apropierea României

Data actualizării: Data publicării:
tancuri 2
Foto: Shutterstock

Rusia se pregătește să trimită până în toamnă peste 100.000 de militari la marginea estică a teritoriului NATO, una dintre cele mai mari acțiuni militare de la instalarea lui Putin la putere. Experții militari americani spun că exercițiul militar se vrea a fi unul de intimidare și amintește de momentele tensionate din timpul Războiului Rece, scrie The New York Times. Șeful comandamentului de Operațiuni Speciale al SUA se teme că o mare parte dintre militarii ruși implicați în această operațiune, dar și tancurile, vor rămâne acolo.

 

tancuri 2
Foto: Shutterstock

Trupele care vor participa la manevrele cunoscute sub numele „Zapad” vor fi desfășurate la țărmul Mării Baltice, la granița de est a statului Belarus, în estul Ucrainei și în enclava Kaliningrad, aflată între Polonia și Lituania.

Conform primelor informații, la manevre vor participa unități de blindate, infanterie și parașutiști, cărora li se vor alătura militari din trupele speciale. Va fi prezentă și celebra divizie de tancuri care a ocupat Berlinul în cel de-Al Doilea Război Mondial și a participat la invadarea Cehoslovaciei în 1968.

Un general american a declarat, după anunțarea acestor operațiuni desfășurate de armată rusă, că „Marea îngrijorarea este că trupele rusești nu vor mai pleca. Și nu suntem paranoici!”.

Exercițiul militar este planificat de mai multe luni și nu este o reacție la noile sancțiuni impuse Rusiei de Congresul american. Răspunsul Kremlinului la această acțiune a constat în expulzarea mai multor sute de diplomați americani aflați la post în Rusia.

Mai mulți ofițeri americani de grad înalt sunt de părere că Putin vrea să își sporească prezența militară în Belarus, un stat care se învecinează cu trei aliați NATO: Polonia, Lituania și Letonia. Acolo sunt deja staționați peste o mie de militari specializați în apărare antiaeriană, comunicații și logistică.

De asemenea, Kremlinul vrea să facă puțină „gălăgie” și să transmită NATO că Rusia nu se lasă intimidată de manvrele militare recente ale alianței din estul Europei și că este pregătită pentru orice tip de intervenție militară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri