Rusia va instala în Crimeea cel mai modern radar al său de înaltă precizie

Data publicării:
radar voronej sm
Foto: wikipedia.org

Rusia intenționează să amplaseze în Crimeea cel mai modern radar al său de înaltă precizie „Voronej-SM”, componentă a sistemului său național de avertizare în cazul unui atac cu rachete (SPRN). Moscova a renunțat astfel la ideea recuperării stației radar „Dnepr” din Sevastopol, rămasă din epoca sovietică, a relatat marți RIA Novosti, citând un înalt oficial rus, scrie Agerpres.

radar voronej sm
Foto: wikipedia.org

„Stații de tipul „Dnepr” au rămas la Balșah (în prezent pe teritoriul Kazahstanului), Murmansk (extremul de nord-vest al Rusiei) și Sevastopol (Crimeea). Cea din Sevastopol este într-o stare de degradare extremă, de aceea în locul ei plănuim instalarea unui radar Voronej-SM. Este un loc foarte bun pentru el acolo”, a afirmat șeful SPRN, Serghei Boev.

Spre deosebire de stația „Dnepr”, radarul „Voronej-SM” funcționează în gamă centimetrică — spectrul de frecvență cel mai des utilizat — precum și în gamă milimetrică, ceea ce înseamnă o calitate mai bună de detectare a rachetelor, inclusiv a celor de croazieră, apreciază în acest sens analiștii de la portalul rusesc Rueconomics.ru.

În plus, această decizie a Moscovei demonstrează, în opinia lor, importanța strategică a peninsulei Crimeea, deoarece amplasarea radarului Voronej-SM aici va permite supravegherea nu doar a Mării Negre, ci și a zonei Caucazului și a estului Mării Mediterane.

Această decizie a Moscovei nu aduce nimic surprinzător, consideră expertul militar rus Aleksei Leonkov. „Această decizie se înscrie în planul dezvoltării stațiilor radar amplasate la frontierele Rusiei. Programul respectiv este prevăzut până în 2025 și el are în vedere instalarea de radare pe întregul perimetru al frontierei ruse, precum și în interiorul teritoriului Federației Ruse în scopul îmbunătățirii sistemului de apărare antirachetă al țării", a declarat analistul militar rus.

În cadrul acestei strategii, pe teritoriul Rusiei vor fi instalate nu doar stații radar de tipul Voronej-SM, ci și Voronej-D, care funcționează în gamă decimetrică, cu o distanță de acoperire de 6.000 km.

Capacitatea Voronej-SM de detectare a rachetelor de croazieră este foarte importantă în sensul că în Marea Neagră intră în mod constant și operează nave de război ale marinei SUA dotate cu astfel de mijloace de atac. Este vorba de sistemul Aegis de pe distrugătoare americane și care poate lansa și rachete de croazieră tip Tomahawk”, susține expertul citat.

În acest sens, el evocă varianta terestră Aegis Ashore (Aegis la sol), amplasată de SUA, în cadrul scutului lor antirachetă global, și în România. Acest sistem, susține Moscova, ar utiliza echipamente pentru lansări verticale de tip MK-41. Astfel de echipamente ar putea lansa nu doar rachete de interceptare, ci și rachete de croazieră tip Tomahawk și deci ar fi interzise prin Tratatul privind Forțele nucleare cu rază medie de acțiune (INF). Rusia consideră aceasta drept o încălcare a Tratatului INF din 1987 și o amenințare imediată la adresa securității sale naționale, notează Rueconomics.ru.

Citește și: 

Rusia a testat un sistem militar la Marea Neagră

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri