The Guardian: Cum încearcă un canal TV în limba rusă să îl detroneze pe Putin. „Treaba noastră este să pornim o răscoală a maselor”

Data publicării:
Vladimir Putin și Ilia Ponomarev la forumul Valdai
Cel mai eficient mod de a opri invazia rusă a Ucrainei este să doborâm regimul de la Moscova, a spus Ponomarev. Cu Putin la putere, există toate șansele ca acest conflict să se prelungească ani de zile, poate chiar decenii. Foto: Profimedia Images

Canalul February Morning are un singur obiectiv foarte ambițios și, aparent, imposibil de realizat: să îl răstoarne pe Putin de la putere. Fondatorul canalului, Ilia Ponomarev, a fost singurul deputat rus care a votat împotriva anexării Crimeei în 2014, scrie The Guardian.

Într-o clădire de secol 19 din inima Kievului, un grup de jurnaliști munceau din greu. Olga Volkona, o prezentatoare TV, se pregătea să îi ia interviu unui expert militar. Într-o cameră alăturată, reporterii postau conținut pe canalele de Telegram, YouTube și Facebook. Alții se pregăteau pentru lansarea unui ziar online.

Canalul February Morning are un singur obiectiv foarte ambițios și, aparent, imposibil de realizat: să îl răstoarne pe Putin de la putere.

Spre deosebire de alte posturi media din Ucraina, acest canal TV se adresează exclusiv populației ruse. Cei 70 de angajați ai săi sunt ucraineni și ruși. Unii dintre ei lucrează în orașe de provincie din Rusia și fac parte dintr-o rețea secretă de jurnaliști.

Ponomarev: Cu Putin la putere, acest conflict s-ar putea prelungi zeci de ani

Fondatorul canalului, Ilia Ponomarev, este un fost membru al parlamentului de la Moscova. Kremlinul s-a răzbunat pe Ponomarev după ce acesta a fost singurul deputat rus care a votat împotriva anexării Crimeei în 2014, dându-l afară din Duma rusească și interzicându-i să mai revină în Rusia după o vizită a sa în SUA.

Ponomarev trăiește acum la Kiev și a devenit cetățean ucrainean în 2019. „Îmi place ideea asta”, a spus acesta arătând cu degetul spre steagul alb-albastru-alb al fundalului din studioul live al canalului său. Reprezintă tricolorul rus „fără sângele roșu”, a explicat Ponomarev.

Alexei Navalnîi Ilia Ponomarev
Ponomarev a fost critic la adresa lui Navalnîi în trecut, spunând că este un aliat al său în încercarea de a-l înlătura pe Putin de la putere, dar că tendințele sale de a avea tot controlul îl fac nepotrivit să fie președinte. Foto: Profimedia Images

Steagul este și cel al orașului Veliki Novgorod, unul dintre cele mai vechi orașe din Rusia, cunoscut pentru democrația sa medievală ce a supraviețuit până la venirea lui Ivan cel Groaznic.

Cel mai eficient mod de a opri invazia rusă a Ucrainei este să doborâm regimul de la Moscova, a spus Ponomarev. Cu Putin la putere, există toate șansele ca acest conflict să se prelungească ani de zile, poate chiar decenii.

„Treaba noastră la urma urmei este să [pornim] o răscoală în masă”, a spus Ponomarev. „Trebuie ca oamenii să vadă că nu sunt singuri.”

Cele două grupuri din rândul populației ruse care ar putea să îl detroneze pe Putin

Ponomarev a recunoscut că îi va fi foarte greu să îi convingă pe rușii îndoctrinați de ani de zile de propaganda de stat să se răzvrătească împotriva guvernului. Cu toate acestea, Ponomarev a identificat două grupuri promițătoare din rândul populației ruse.

Primul grup este reprezentat de tineri liberali de la oraș și fani ai liderului de opoziție Alexei Navalnîi, aflat în închisoare. Mulți dintre ei, însă, au părăsit deja Rusia. Al doilea grup este format din clasa muncitoare frustrată și sătulă de corupție și incompetență. Aceștia au în mare parte valențe de stânga și sunt dezorganizați, dar nu au emigrat încă și sunt mai în măsură să ia parte la proteste în țară, potrivit lui Ponomarev.

De când Putin a declanșat războiul, activiștii au dat foc mai multor centre de recrutare în armată instituite pentru a trimite soldați pe frontul din Ucraina.

Canalul lui Ponomarev oferă sfaturi despre cum rușii pot să își facă bombe improvizate și cum pot să se ferească de agenții FSB din Rusia prin schimbarea setărilor de locație a telefonului. Aceste „mici trucuri” erau predate în taberele de vară ale stângii politice în perioada timpurie a regimului lui Putin.

Ilia Ponomarev Rusia proteste opoziție
Ponomarev a recunoscut că îi va fi foarte greu să îi convingă pe rușii îndoctrinați de ani de zile de propaganda de stat să se răzvrătească împotriva guvernului. Foto: Profimedia Images

Opoziția din Rusia este binecunoscută pentru luptele interne dintre membrii săi. Însuși Ponomarev a fost critic la adresa lui Navalnîi în trecut, spunând că este un aliat al său în încercarea de a-l înlătura pe Putin de la putere, dar că tendințele sale de a avea tot controlul îl fac nepotrivit să fie președinte.

Ponomarev a spus că în viziunea sa Rusia ar trebui să fie o țară decentralizată în care comunitățile locale au dreptul de a lua propriile lor decizii.

Occidentul, reticent să promoveze „schimbarea regimului” din Rusia

„O să fie o călătorie lungă”, a spus și editorul șef al February Morning, Larisa Ribalcenko. „Există multă dezinformare acolo, în special despre război. Dar [călătoria] este esențială pentru Rusia și Ucraina”. Trupele ruse au ocupat săptămâna trecută Svitlodarsk, orașul său natal din regiunea Donețk.

De la începutul invaziei, Kremlinul a lansat o operațiune fără precedent împotriva mass-mediei independente din Rusia, în urma căreia au închis publicații precum Novaya Gazeta, postul de radio Ecoul Moscovei și canalul TV Rain.

Numeroși jurnaliști au fost etichetați drept „agenți străini”, iar folosirea cuvântul „război” pentru a descrie ceea ce Kremlinul numește o „operațiune specială” este acum o infracțiune în Rusia.

În ciuda faptului că Londra și Washington își doresc ca Putin să fie înlăturat de la putere, potrivit lui Ponomarev, Occidentul este reticent să promoveze „schimbarea regimului” din Rusia, ceea ce reduce opțiunile de finanțare ale canalului său.

Rebelii tineri care complotează în grupuri mici împotriva elitei mărețe a statului rus nu sunt foarte diferiți de revoluționarii sociali de acum mai bine de un secol, a spus Ponomarev. Foto: Profimedia Images

Ponomarev: Aș fi mândru dacă Putin m-ar numit terorist

Întrebat dacă acum este considerat un agent străin în Rusia, Ponomarev a spus că „aș fi mândru dacă m-ar numi așa. Terorist, extremist, este un act de recunoaștere. Din păcate, sunt foarte deștepți și s-au asigurat că nu există niciun personaj vizibil în rândul stângii politice și a naționaliștilor. Trebuie să oferim o viziune credibilă pentru viitorul Rusiei.”

Rebelii tineri care complotează în grupuri mici împotriva elitei mărețe a statului rus nu sunt foarte diferiți de revoluționarii sociali de acum mai bine de un secol, a spus Ponomarev. Au luptat să dea jos țarul și să ofere pământ țăranilor. În februarie 1917, au reușit să înlăture guvernul, ca mai apoi bolșevicii și Lenin să ajungă liderii revoluției și să preia puterea.

„Elitele din Rusia sunt nemulțumite. Dar acum nu sunt destul de speriați”, a explicat Ponomarev. „E nevoie să vadă fantoma [revoluției din] 1917.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri