„Rușii vor trage în nave, acesta este riscul”. Ucraina vrea o nouă rută pentru cereale prin apele teritoriale ale României și Bulgariei

Data actualizării: Data publicării:
nave cu cereale
Acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră a fost menit să combată o criză alimentară globală. Foto: Profimedia Images

După retragerea Rusiei din Inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră, Ucraina ia în considerare posibilitatea unui „culoar pentru cereale” prin apele teritoriale ale României și Bulgariei, scrie publicația Suspilne, care îl citează pe ambasadorul Ucrainei în Turcia.

Vasil Bodnar, ambasadorul Ucrainei în Turcia, a declarat într-o emisiune TV că „Rusia, după ce s-a retras din acord, a declarat că nu garantează securitatea. Și asta înseamnă că vor trage în porturi, infrastructură și, eventual, în nave. Acesta este riscul”, a spus el.

Ambasadorul a menționat că aceste amenințări vor afecta, în special, companiile de transport maritim și asigurările. În același timp, potrivit lui Bodnar, Ucraina a creat un fond adecvat pentru garantarea acestor riscuri.

„Avem și oportunități de a atrage nave și companii care sunt gata să furnizeze aceste nave pentru transportul cerealelor. Din punctul nostru de vedere, acest lucru poate fi implementat chiar și fără a folosi această rută, care a fost deja agreată, dar prin apele teritoriale ale României și Bulgariei. Este, de asemenea, posibilă o opțiune de minimizare a riscurilor”, a spus diplomatul.

Anterior, Bodnar a spus că Ucraina își propune să continue „acordul de cereale” într-un format tripartit.

„Lucrăm astăzi. Președintele Zelenski a trimis mesaje președintelui Turciei și secretarului general al ONU. Ministrul Kuleba lucrează deja la ONU pentru a căuta un consens al comunității internaționale cu privire la continuarea acestei inițiative a transportului de cereale”, a spus el.

Ce se știe despre retragerea Federației Ruse din acordul de cereale

Pe 17 iulie, Rusia a trimis Turciei, Ucrainei și ONU obiecții cu privire la continuarea „acordului de cereale” și a declarat că, fără participarea sa, acordul va expira pe 18 iulie. În special, aceasta presupune că Moscova retrage garanțiile de siguranță a navelor, închide coridorul umanitar maritim din apele de nord-vest ale Mării Negre.

ONU a confirmat primirea unei notificări de la Moscova privind încetarea participării la Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Inițiativa Mării Negre a rămas în istorie ca un succes diplomatic important și a promis că va discuta prelungirea acordului cu Președintele Federației Ruse.

Președintele CE, Ursula von der Leyen, a numit retragerea Rusiei din „acordul de cereale” un pas cinic.

Președintele Volodimir Zelenski a subliniat că Federația Rusă perturbă acordurile cu Turcia și ONU prin acțiunile sale. Ministrul de Externe Dmitro Kuleba a declarat într-un interviu acordat CBS că retragerea Rusiei din acordul de cereale va duce la o creștere a prețurilor mondiale la produsele agricole și va amenința cu foamete populația multor țări.

Citește și Geoană, despre ieșirea Rusiei din acordul cerealelor: „Condamn decizia. E datoria noastră să construim, să consolidăm rute alternative”

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri