„Rușinea națională” a Italiei s-a transformat într-un succes turistic. Orașul va fi Capitală Culturală Europeană în 2019

Data publicării:
matera, italia
Foto: Shutterstock

Astăzi este unul dintre cele mai frumoase locuri din Italia, însă în urmă cu câteva zeci de ani, Matera fusese numită „o rușine națională”. Mulți dintre localnici încă își amintesc vremurile când orașul lor își făcuse o reputație de focar de infecție și boli, din cauza mizeriei de nedescris și a grotelor în care locuiau unii dintre oameni, grote în care locuiseră strămoșii lor din urmă cu 9.000 de ani, scrie CNN.

matera, italia
Foto: Shutterstock

Aceste grote, în care oamenii locuiau alături de animalele lor, deveniseră adevărate focare de infecție. Pentru a pune capăt epidemiilor de boli, în anii '50 guvernul italian a început să îi mute cu forța pe locuitorii grotelor.

În ultimii ani, Matera s-a transformat într-o atracție turistică. Călători din toată lumea sunt atrași de orașul pitoresc de pe colină, dar și de vechimea orașului antic. Multe dintre grotele care îi speriau odinioară pe turiști au fost renovate și sunt acum atracții turistice. În zonă s-au deschis numeroase hoteluri, restaurante și magazine, iar economia orașului a început să înflorească.

Cu toate acestea, Matera nu și-a pierdut farmecul tradițional și le oferă turiștilor o evadare din aglomerația marilor orașe.

În 1993, orașul a fost inclus în patrimoniul UNESCO și va fi Capitală Culturală Europeană în 2019.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri