„S-a întors la mine într-un sicriu”. Trupurile a 16 dintre migranții înecați în Canalul Mânecii au fost repatriate în Irak

Data publicării:
sicrie ale migranților înecați în Canalul Mânecii
Trupurile a 16 dintre cei 27 de migranți care au murit în Canalul Mânecii în noiembrie, au fost repatriate, duminică. Foto: Profimedia Images

Corpurile neînsuflețite ale 16 migranți kurzi din Irak, înecați în noiembrie într-o încercare de a traversa Canalul Mânecii și de a ajunge în siguranță în Regatul Unit, au fost repatriate, duminică, în Kurdistanul irakian, relatează Reuters.

Tragedia din 24 noiembrie, în care 27 de migranți au murit înecați, a fost cea mai mare de acest fel – în care migranți au încercat să traverseze Canalul dinspre Franța spre Marea Britanie.

Aeronava care a transportat trupurile a aterizat duminică dimineață pe aeroportul din Erbil, capitala regiunii autonome kurde din Irak. Sicriele au fost duse, apoi, cu ambulanțele în localitățile de origine ale celor care și-au pierdut viețile.

„Ultima oară când am auzit vocea fiului meu se urcase pe barcă. Mi-a spus «Mamă, să nu-ți fie teamă, voi ajunge în Anglia curând». Acum s-a întors la mine într-un sicriu”, spune Shukriya Bakir, al cărei fiu s-a numărat printre cei 27 de oameni care au murit.

În ultimul deceniu, sute de mii de oameni au reușit să ajungă în țările mult mai prospere ale Europei de Vest, mulți dintre ei cu ajutorul traficanților de migranți. Oamenii încearcă să fugă de conflict, persecuție și sărăcie și se angajează la un drum lung și periculos din Irak, Siria, Afganistan, Yemen, Sudan sau altele. Puțini sunt primiți cu brațele deschise.

Deși Irakul nu mai este în război de când ISIS a fost învins în 2017, lipsa oportunităților și serviciilor de bază, dar și sistemul politic corupt și nepotist îi fac pe oameni să ia decizii dificile, în condițiile în care văd că au șanse mici să ducă o viață decentă în țara lor.

Citiți și: 67 de persoane au traversat Canalul Mânecii în noaptea de Crăciun pentru a ajunge în Marea Britanie

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri