Șase jurnaliști au fost arestați pentru că ar fi distribuit un clip cu președintele Sudanului de Sud urinând în pantaloni

Data publicării:
Preşedintele Sudanului de Sud, Salva Kiir
Preşedintele Sudanului de Sud, Salva Kiir. Foto: Profimedia Images

Șase jurnaliști din Sudanul de Sud au fost arestați pentru că ar fi distribuit un clip în care președintele țării, Salva Kiir, pare că urinează în pantaloni, în timp ce ascultă imnul țării în cadrul unei ceremonii, scrie The Guardian.

Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, o organizație non-guvernamentală independentă americană, cei șase jurnaliști care lucrează pentru televiziunea de stat SSBC din Sudanul de Sud au fost închiși de către Serviciul Național de Securitate din țara africană.

Muthoki Mumo, reprezentantul Africii al ONG-ului, spune că arestările se înscriu într-un tipar în care "agenţii de securitate recurg la detenţii arbitrare de câte ori autorităţile consideră că au fost prezentate într-un mod nefavorabil".

"Autorităţile trebuie să îi elibereze necondiţionat pe cei şase angajaţi ai SSBC şi să se asigure că aceştia îşi pot face meseria fără alte intimidări sau ameninţări cu arestarea", a spus Muthoki Mumo.

Uniunea Jurnaliştilor din Sudanul de Sud, care iniţial a negat că jurnaliştii ar fi fost închişi, cere acum ca acuzaţiile împotriva lor să fie investigate pentru a se ajunge la o "concluzie rapidă".

"Dacă există o suspiciune privind abaterile lor profesionale, atunci autorităţile ar trebui să investigheze problema în mod echitabil, transparent şi în conformitate cu legea", se arată într-un comunicat al uniunii.

Videoclipul a fost distribuit masiv în mediul online, luna trecută şi a ridicat semne de întrebare cu privire la sănătatea preşedintelui de 71 de ani.

Salva Kiir se află la conducerea Sudanului de Sud încă de când acest stat şi-a obţinut independenţa, în 2011.

De atunci nu au mai fost organizate alegeri în această ţară, deşi un tur de scrutin este programat în 2024.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri