Scandal diplomatic. Ambasadoarea Lituaniei la Beijing spune că nu poate părăsi China decât după perioada obligatorie de carantină

Data publicării:
Diana Mickeviciene, ambasadoarea Lituaniei la Beijing
Diana Mickeviciene, ambasadoarea Lituaniei la Beijing, a fost rugată să părăsească țara. Foto: Profimedia

Ambasadoarea Lituaniei în China, rugată de autorităţi să părăsească ţara în urma scandalului diplomatic privind reprezentanța Taiwanului la Vilnius, spune că nu poate pleca de la Beijing decât după perioada de carantină obligatorie de 21 de zile. Scandalul dintre Lituania și China a început după ce Taiwanul a anunțat deschiderea unei noi misiuni diplomatice la Vilnius, o ambasadă de facto a țării, care să poarte numele de „Biroul de Reprezentare Taiwanez în Lituania”.

Ambasadoarea Lituaniei în China, Diana Mickeviciene, a declarat că a fost rugată de autorităţile chineze să părăsească ţara, în contextul diferendului diplomatic dintre Beijing şi Vilnius legat de Taiwan.

Ambasadoarea lituaniană nu va putea însă da curs acestei invitaţii decât după încheierea unei perioade de carantină obligatorie de 21 de zile, pe care trebuie să o respecte ca orice călător intrat în China, pentru că ea abia ajunsese la Beijing când i s-a spus să plece, a indicat ambasadoarea miercuri seară, într-un mesaj pentru AFP, potrivit Agerpres.

Tensiunile au început în iulie, când autorităţile taiwaneze au anunţat deschiderea unei reprezentanţe în republica baltică, membră a Uniunii Europene. Teritoriul insular, care are 23 de milioane de locuitori şi dispune de monedă proprie, de steag, armată, diplomaţie şi de un guvern proprii, este de facto separat politic de China de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949, dar nu este recunoscut în mod oficial ca stat decât de câteva capitale.

Beijingul tolerează în general crearea de astfel de reprezentanţe sub numele "Birou de reprezentare a Taipeiului" (capitala insulei), or titulatura celui din Lituania, "Birou de reprezentare a Taiwanului", pare să dea legitimitate de stat teritoriului, fiind perceput de Beijing ca o tentativă de promovare a independenţei acestuia, explică AFP.

Marţi, MAE chinez a anunţat rechemarea ambasadorului său în Lituania şi a cerut Vilniusului să-şi recheme la rândul său ambasadoarea.

Lituania şi-a exprimat regretul faţă de reacţia chineză, asigurând că "respectă principiul unei singure Chine", dar rămâne "hotărâtă să dezvolte relaţii reciproc avantajoase cu Taiwan". Miercuri seara, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze Hua Chunying a replicat că "nu se poate spune pe de o parte că este respectat principiul unei singure Chine şi pe de altă parte să se desfăşoare în mod deschis relaţii oficiale cu autorităţile taiwaneze". "China are dreptul şi datoria să dea un răspuns legitim şi adecvat acestei atingeri grave a suveranităţii sale", a adăugat ea, într-un comunicat citat de AFP şi Xinhua.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri