Scandal între Norvegia și Suedia după ce o rachetă suedeză s-a prăbușit pe teritoriu norvegian

Data publicării:
lasare de rachetă
Lansare de rachetă de cercetare de la Esrange, Suedia în 2022. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Norvegia a criticat dur Suedia după ce o rachetă de cercetare suedeză s-a defectat și s-a prăbușit pe teritoriu norvegian, relatează BBC. Oficialii norvegieni se plâng că omologii lor suedezi nu i-au informat oficial de accident.

Racheta a fost lansată la ora locală 7:20, luni, de la Esrange Space Center. După lansarea, dispozitivul s-a defectat și s-a prăbușit, apoi, dincolo de graniță, în munții norvegieni.

Corporația Spațială Suedeză (SSC), care deține și conduce centrul spațial, a transmis scuze Norvegiei și a anunțat că va investiga.

Totuși, oficialii norvegieni se plâng că Suedia nu i-a informat în mod formal de incident.

„Ministerul nu a primit nicio notificare formală. Când un incident de acest fel are loc dincolo de graniță este important ca responsabilii să informeze imediat autoritățile norvegiene pe canalele adecvate”, a spus purtătoarea de cuvânt a diplomației norvegiene, Ragnhild Simenstad.

Purtătorul de cuvânt al SSC, Philip Ohlssson, a explicat că deși o parte a dispozitivului a aterizat la locul potrivit, a doua parte a încărcăturii au ajuns, accidental, în Norvegia.

Conform celor de la centrul spațial, armata norvegiană și autoritățile suedeze au fost informate imediat după incident și au fost făcute procedurile de rutină pentru lansări de rachete.

De asemenea, autoritățile locale din Malselv au declarat că au fost informat de incident și că li s-a cerut ajutorul pentru a recupera racheta. De cealaltă parte, însă, ministerul de externe de la Oslo se plânge că nu a fost informat nici de prăbușirea rachetei, nici de recuperarea acesteia de pe teritoriul său.

„În ce ne privește, e bine de reținut că o rachetă și un incident precum acesta pot să contribuie la stricăciuni și mai mari. Combustibilul poate fi radioactiv și pot exista materiale otrăvitoare. Vrem doar să se respecte regulile”, a spus Simenstad.

Cu ajutorul rachetei au fost realizate experimente în microgravitație

Conform SSC, racheta a ajuns la o altitudine de 250 de kilometri, a ajuns în zona de zero gravitație, acolo unde a efectuat mai multe experimente în microgravitație, legate de posibilitatea folosirii combustibililor verzi și crearea de panouri solare mai eficiente.

La revenirea pe Pământ, însă, ea și-a deviat traiectoria cu 40 de kilometri, aterizând la 15 kilometri de graniță, pe teritoriu norvegian, în regiunea Malselv. Zona în care s-a prăbușit racheta este descrisă ca un lanț muntos, la aproximativ 10 kilometri de cea mai apropiată zonă locuită, la o altitudine de aproximativ 1.000 de metri.

Nu au fost raportate pagube materiale sau oameni răniți în urma incidentului.

Instrumentul științific de la bordul rachetei, de 387 de kilograme, a fost recuperat în stare bună și a a ajuns la Esrange transportat cu un elicopter, conform SSC.

Racheta, un model Texus-58, e folosită ca parte a unui program european  lansat de ESA.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri