Scriitorul Zahar Prilepin, care a propus alipirea Transnistriei la Rusia, a fost rănit în explozia unei maşini-capcană

Data actualizării: Data publicării:
Zahar Prilepin ține în brațe cartea pe care o lansează pe 7 septembrie 2020.
Scriitorul rus Zahar Prilepin a fost rănit în explozia unei mașini-capcană. Foto: Profimedia Images

Zahar Prilepin, un cunoscut scriitor naţionalist rus, care pledează pentru extinderea Rusiei și care a propus inclusiv anexarea Transnistriei, a fost rănit sâmbătă în explozia unei maşini-capcană în oraşul Nijni Novgorod, a transmis agenţia rusă de stat TASS, informează Agerpres.

ACTUALIZARE 15:40 Autorităţile ruse au anunţat sâmbătă că au deschis o anchetă pentru "act terorist" şi au arestat un bărbat din Nijni Novgorod "care ar putea avea legătură cu explozia". De asemenea, autoritățile ruse au anunțat că șoferul mașinii în care se afla Zahar Prilepin a murit în urma exploziei.

Știrea inițială:

Din primele date, un dispozitiv exploziv a fost montat sub mașina acestuia. Prilepin ar fi în stare bună.

Într-un mesaj postat pe Telegram, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a pus atentatul pe seama Ucrainei și a Occidentului, fără să ofere însă nicio dovadă în acest sens.

"Totul se adeverește. Wahshingtonul și NATO au alimentat o nouă celulă teroristă - regimul de la Kiev", a scris aceasta.

Purtătoarea de cuvânt a adăugat că "SUA și Marea Britanie sunt direct responsabile".

Zahar Prilepin, de 47 de ani, este un scriitor și un politician naționalist, fondator al partidului Pentru Adevăr.

În urmă cu trei ani, acesta a propus alipirea la Rusia a Donbasului (Ucraina), a Abhaziei şi Osetiei de Sud (Georgia) și a Transnistriei (Republica Moldova).

În cazul Transnistriei, Prilepin a folosit ca argument un referendum din 2006 privind separarea de Republica Moldova şi o potenţială integrare pe viitor în Rusia. Acel referendum nu a fost recunoscut decât de Rusia și a fost contestat de comunitatea internaţională.

Zahar Prilepin s-a numărat printre luptătorii ruși care au sprijinit separatiștii din Ucraina și la începutul acestui an s-a alăturat Gărzii Naționale a Rusiei pentru a lupta pentru a doua oară împotriva Ucrainei.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri