Secret Service, care asigura protecția lui Trump, a şters SMS-urile din ziua asaltului asupra Capitoliului

Data publicării:
agent secret service vazut din spate prim plan
Secret Service, care asigura protecția lui Trump, a şters SMS-urile din ziua asaltului asupra Capitoliului. Foto: Profimedia

Secret Service, serviciul responsabil cu protecţia preşedintelui SUA, a şters SMS-urile mai multor agenţi trimise în ziua asaltului asupra Congresului din Washington, la 6 ianuarie 2021 de către susţinătorii lui Donald Trump, potrivit organismului de supraveghere.

Joseph Cuffari, inspector general la Departamentul Securităţii Naţionale, a precizat într-un e-mail publicat joi şi adresat liderilor Congresului că a întâmpinat dificultăţi în obţinerea datelor Secret Service din 5 şi 6 ianuarie 2021.

Aceste mesaje ar putea fi cruciale pentru anchetele desfăşurate de Camera Reprezentanţilor şi de Departamentul Justiţiei cu scopul de a stabili dacă fostul preşedinte republican şi consilierii săi apropiaţi au încurajat asaltul sângeros asupra Capitoliului într-o încercare de a împiedica certificarea victoriei adversarului său democrat Joe Biden la scrutinul din noiembrie 2020, relatează AFP, citată de Agerpres.

Agenţi ai Secret Service s-au aflat în acea zi cu Donald Trump şi cu vicepreşedintele Mike Pence, care se ascunsese în Capitoliu după apelul militanţilor pro-Trump ca el să fie spânzurat.

Un fost angajat al Casei Albe a depus mărturie la 29 iunie în faţa Comisiei de anchetă a Camerei Reprezentanţilor că Donald Trump a încercat să oblige Secret Service să-l ducă la Capitoliu pentru a se alătura susţinătorilor săi.

„Ministerul ne-a notificat că mai multe SMS-uri ale Secret Service al SUA (USSS), din 5 şi 6 ianuarie 2021, au fost şterse în cadrul unui program de înlocuire a aparatelor”, a spus Cuffari în e-mailul său publicat inițial de The Intercept, iar apoi de Politico.

„USSS a şters aceste SMS-uri după ce Oficiul Inspectorului General (OIG) a cerut extrasele comunicărilor electronice” pentru examinarea evenimentelor din 6 ianuarie, a menţionat el.

În plus, afirmă Cuffari, ministerul a trenat predarea altor documente solicitate de OIG.

Purtătorul de cuvânt al Secret Service, Anthony Guglielmi, a respins într-un comunicat acuzaţiile formulate de Cuffari, afirmând că telefoanele agenţilor au fost resetate în cadrul unui program de înlocuire planificat înainte de solicitarea OIG, formulată la şase săptămâni după asalt.

„Secret Service a semnalat (biroului inspectorului general) pierderea datelor de la unele telefoane, dar a confirmat OIG că niciun SMS dintre cele căutate nu a fost pierdut în cursul acestei operaţiuni”, a adăugat Guglielmi.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri