Secretarul general al NATO, la Summitul B9: Participarea președintelui SUA demonstrează angajamentul de a reconstrui alianțe

Data actualizării: Data publicării:
secretarul general al nato
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a transmis liderilor prezenți la Summitului Bucharest9 că este un moment oportun pentru a consolida unitatea dintre Europa și Statele Unite ale Americii. Stoltenberg a salutat prezența președintelui Joe Biden, despre care a spus că demonstrează „angajamentul SUA de a reconstrui alianțe”. 

„Este o plăcere să mă alătur dvs. și liderilor celorlalte țări B9, precum și președintelui Biden, pentru această întâlnire importantă.  Participarea președintelui Biden astăzi demonstrează angajamentul SUA de a reconstrui alianțe și întărirea NATO”, a spus Stoltenberg.

Remarca secretarului general al NATO este făcută în contextul angajamentului președintelui SUA de a se implica în întărirea Alianței Nord Atlantice, în contrast cu atitudinea fostei administrații Trump față de angajamentele NATO. 

Jens Stoltenberg a vorbit despre pregătirea Summitului NATO de la Bruxelles, reuniune care va avea „o agendă ambițioasă, orientată spre viitor”. „Întâlnirea de astăzi este o ocazie importantă pentru a duce mai departe această agendă”, a spus Stoltenberg.

„Summitul NATO de luna viitoare ne oferă o oportunitate unică de a începe un nou capitol în relațiile transatlantice, pentru a consolida unitatea dintre Europa și America de Nord și să pregătim Alianța noastră pentru provocările recente și viitoare. Într-o lume din ce în ce mai imprevizibilă și mai competitivă, trebuie să facem mai multe împreună și să demonstrăm să suntem solidari nu doar în cuvinte, ci și în fapte”, le-a transmis Stoltenberg liderilor reuniți la Summitul B9.

„Deci, la Summit, vom avea o agendă ambițioasă, orientată spre viitor. Consolidarea angajamentului nostru de a ne apăra reciproc, lărgirea abordării noastre asupra securității și o abordare mai globală pentru a apăra ordinea internațională bazată pe reguli. Această întâlnire de astăzi este o ocazie importantă pentru a duce mai departe această agendă. Aștept cu nerăbdare să colaborez cu dvs. și cu toți aliații NATO, pentru a face Alianța noastră și mai puternică”, a mai declarat secretarul general al NATO.

În deschiderea summitului președintele Klaus Iohannis a spus că prezența președintelui SUA este foarte importantă și transmite un puternic semnal de solidaritate. 

Evenimentul este organizat la iniţiativa preşedintelui Iohannis şi se desfăşoară cu prezenţa la Bucureşti a preşedintelui polonez, aflat în vizită oficială în România, şi cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti (B9), precum şi a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.

Agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea Summitului NATO de la Bruxelles, din 14 iunie, cu accent special pe consolidarea relaţiei transatlantice, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe procesul de reflecţie NATO 2030.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri