Secțiile ATI din China se umplu de bolnavi de Covid. Între timp, autoritățile raportează tot mai puține cazuri și decese

Data publicării:
oameni la o sectie de terapie intensiva in china
China nu ar fi pregătită să facă faţă acestui val de infectări, se tem experţii, pe măsură ce ţara continuă să se redeschidă, iar milioane de persoane în vârstă, vulnerabile, sunt încă nevaccinate. Foto: Profimedia Images

Spitalele din China par că încep să devină tot mai puțin încăpătoare în condițiile unor îngrijorări și temeri cu privire la noul val Covid care lovește această țară după ridicarea restricțiilor, relatează BBC.

Avertismentul vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății, care subliniază că secțiile de terapie intensivă sunt deja aglomerate, în ciuda faptului că autoritățile susțin că numărul îmbolnăvirilor și deceselor este mic.

Datele oficiale de miercuri arată că nimeni n-a murit de Covid, însă experții internaționali sunt sceptici cu privire la aceste cifre și spun că impactul real al bolii este mult mai mare.

„În China se raportează puține cazuri, însă anecdotic, secțiile de ATI se umplu. Spunem asta de săptămâni – acest virus extrem de infecțios va fi foarte greu de oprit complet, folosind doar măsuri sanitare și sociale”, spune Michael Ryan de la OMS.

Și directorul Organizației, Tedros Ghebreyesus, s-a declarat „foarte îngrijorat cu privire la evoluția situației din China”.

China a raportat, luni, primele decese provocate de Covid-19 după mai multe săptămâni în care criza Covid din această țară s-a adâncit ca urmare a relaxărilor bruște de restricții și a unei politici anti-pandemice haotice.

Experții sanitari spun că China, care a ridicat restricțiile brusc, de frica protestelor uriașe, ar putea să plătească un preț greu în condițiile în care populația este slab imunizată natural la Covid-19 și care are o rată a vaccinării reduse printre oamenii în vârstă. Unii se tem că bilanțul deceselor s-ar putea ridica la peste un milion și jumătate în China, în lunile care urmează.

Guvernul chinez și-a schimbat drastic politica anti-Covid după protestele din ultima perioadă, iar strategia „zero Covid” pare că devine istorie cu rapiditate.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri