Șefa diplomației germane îi cere public lui Scholz să ia în considerare „intens” livrarea de rachete Taurus pentru Ucraina

Data publicării:
Baerbock și Scholz la masă cu un loc liber între ei
Baerbock ar vrea ca guvernul german să trimită Ucrainei rachete Taurus, idee pe care Scholz o dezprobă. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Ministra germană de externe, Annalena Baerbock, l-a îndemnat public pe cancelarul Olaf Scholz să se „gândească intens” la posibilitatea livrării de rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către Ucraina, conform Politico. Cancelarul german continuă să se opună unor astfel de livrări.

Germania ar trebui să ia în calcul trimiterea tuturor lucrurilor de care Ucraina are nevoie pentru a-și apăra teritoriul și pentru a-și proteja populația în războiul cu Rusia, a spus ministra germană de externe, într-o încercare de a pune presiune pe cancelarul Scholz, reticent în a accepta trimiterea acestor arme.

Cancelarul german se află sub o intensă presiune atât din partea partenerilor săi de guvernare, Verzii conduşi de Annalena Baerbock şi liberalii ministrului de finanţe Christian Lindner, cât şi din partea opoziţiei creştin-democrate să ofere Ucraine rachete Taurus care au o rază de acţiune de peste 500 de kilometri şi cu care armata ucraineană ar putea lovi ţinte mult în spatele liniilor ruseşti.

Dar Scholz continuă să se opună categoric. „Eu sunt cancelarul, şi în consecinţă asta se aplică”, a declarat el, luni.

Scholz a argumentat deja că nu doreşte o implicare a militarilor germani în conflictul din Ucraina, iar operaţiunea de programare a rachetelor Taurus pentru lovirea ţintelor poate necesita participarea militarilor germani pregătiţi pentru operarea acestor rachete, la fel cum procedează militarii englezi şi francezi cu rachetele Storm Shadow/Scalp furnizate Ucrainei.

De asemenea, livrarea unor asemenea rachete aer-sol implică şi dificultăţi tehnice, pentru că forţele aeriene ucrainene nu dispun de platforma pentru a le lansa, astfel că ar fi nevoie de integrarea lor pe avioanele de luptă de care dispune Ucraina.

Totuşi, potrivit unor discuţii între responsabili militari germani, interceptate şi publicate de Rusia, modificările efectuate de militarii britanici pe avioanele Suhoi SU-27 ale armatei ucrainene pentru lansarea rachetelor Storm Shadow/Scalp permit, de asemenea, folosirea rachetelor Taurus.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri