Șeful armatei americane: „Contraofensiva din Ucraina este departe de a fi un eşec. Lupta care urmează va fi lungă și sângeroasă”

Data publicării:
lupte in ucraina
Numărul victimelor din ambele tabere creşte, iar liniile frontului s-au deplasat doar foarte puţin. FOTO: Profimedia Images

Contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei este departe de a fi un eşec, dar lupta care va urma va fi lungă şi sângeroasă, a avertizat marţi Șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, în condiţiile în care numărul victimelor din ambele tabere creşte, iar liniile frontului s-au deplasat doar foarte puţin, potrivit Reuters.

Statele Unite şi alţi aliaţi au petrecut luni de zile adunând un arsenal pentru Ucraina şi antrenându-i forţele pentru tehnici cu arme combinate pentru a ajuta Kievul să străpungă în cursul contraofensivei sale formidabilele linii de apărare ruseşti.

Întrebat dacă contraofensiva a fost un eşec, cel puţin până în prezent, generalul Mark Milley a declarat: „Este departe de a fi un eşec. Cred că este mult prea devreme pentru a face o astfel de evaluare”.

Vorbind după o nouă rundă de discuţii în legătură cu armele care ar fi de furnizat Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei Rusiei, care durează de aproape 17 luni, generalul Milley a avertizat că această contraofensivă ucraineană va fi lentă.

„Cred că mai sunt multe lupte de dus şi voi rămâne la ceea ce am spus mai devreme: Va fi lungă. Va fi greu. Va fi sângeros”, a declarat Milley reporterilor.

De când Ucraina şi-a început contraofensiva, luna trecută, Kievul a recucerit câteva sate în sud şi teritoriul din jurul oraşului în ruină Bahmut, din est, dar nu a încercat încă să facă o străpungere majoră peste liniile ruseşti puternic apărate. Kievul spune că avansează în mod deliberat încet pentru a evita pierderile mari de vieţi omeneşti pe liniile de apărare fortificate, presărate cu mine antipersonal, şi se concentrează deocamdată pe degradarea logisticii şi a comandamentului Rusiei. Moscova spune însă că această contraofensivă ucraineană a eşuat.

Pe de altă parte, la şase săptămâni de când Ucraina a lansat contraofensiva în est şi sud, Rusia organizează o ofensivă terestră proprie în nord-est şi vizează de două zile, cu atacuri aeriene, portul Odesa din sud. Rusia a petrecut luni de zile săpând tranşee şi construind poziţii defensive, pe care le-a înconjurat cu mine. Fortificaţiile puternic înarmate au făcut ca avansul ucrainean în est şi sud să fie lent şi sângeros.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au avansat doi kilometri în apropiere de Kupiansk, un nod feroviar de pe linia frontului recucerit de Ucraina în cadrul unei ofensive, anul trecut. Kievul a recunoscut că este o situaţie „complicată” în zonă.

Milley a declarat că Grupul de contact pentru Ucraina a discutat, de asemenea, despre accelerarea producţiei de muniţie atât „la nivel naţional, cât şi la nivel multinaţional” prin intermediul Uniunii Europene şi despre planurile de instruire şi de aprovizionare a Ucrainei cu capabilităţi de luptă F-16.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri