Șeful armatei SUA: Avem, în mod categoric, capacitățile necesare pentru a apăra Taiwanul de China

Data publicării:
Mark Milley, șeful statului major general al SUA.
Mark Milley, șeful statului major general al SUA. Foto: Profimedia Images

Șeful Statului Major american, Mark Milley, spune că armata SUA are „în mod categoric” capacitatea de a apăra Taiwanul de China, în cazul unui eventual conflict.

Întrebat, în timpul unei conferinţe a centrului de reflecţie Aspen Security Forum, dacă există pe termen scurt riscul unui atac din partea Chinei asupra Taiwanului, cel mai înalt gradat general american a apreciat că aceasta „nu este probabil” în următoarele 24 de luni. Însă, „chinezii sunt în mod clar şi fără ambiguitate pe cale să se doteze cu capacităţile necesare pentru a oferi opţiuni conducerii ţării dacă ea o va dori în viitor”, a adăugat el, conform AFP, citat de Agerpres.

Întrebat dacă SUA sunt capabile să apere insula situată la mai puţin de 200 de kilometri de coastele chineze, Mark Malley a asigurat: „Avem în mod categoric capacităţile necesare, nu există nicio îndoială”. Totodată, el a adăugat că SUA doresc în primul rând „o soluţie paşnică” la orice conflict între Taiwan şi China.

Şeful statului major american s-a abţinut să spună dacă ar fi util sau nu să se revină asupra politicii de lungă durată a SUA, supranumită a „ambiguităţii strategice”, în virtutea căreia Washingtonul ajută Taiwanul să-şi construiască şi să-şi întărească apărarea, însă fără a promite explicit că va veni în ajutor în caz de atac. „În acest moment, aceasta este politica noastră şi ea va continua deocamdată”, a spus el.

Schimbul de replici s-a înteţit în ultimele săptămâni între SUA şi China cu privire la Taiwan, pe care China îl consideră parte a teritoriului său. Întrebat cu privire la posibilitatea unei intervenţii militare americane pentru apărarea Taiwanului, în cazul unui atac din partea Chinei, preşedintele american Joe Biden a răspuns luna trecută în mod afirmativ: „Da, avem un angajament în acest sens”, a spus Biden.

Declaraţia sa pare să contrazică aşa-numita „ambiguitate strategică” a SUA, iar Casa Albă a dat mai târziu asigurări că politica sa la adresa Taiwanului nu s-a schimbat: SUA recunosc din 1979 regimul de la Beijing, în detrimentul Taiwanului, însă Congresul american impune în paralel furnizarea de arme insulei pentru apărare.

Generalul Milley a apreciat că întărirea Chinei reprezintă în factor destabilizator pentru planetă. „Intrăm într-o lume tripolară, cu SUA, Rusia şi China ca mari puteri”, a spus el. Cu trei actori în loc de doi, „există mai multă complexitate”, a adăugat Milley. Iar odată cu noile tehnologii precum inteligenţa artificială, rachetele hipersonice şi militarizarea spaţiului, „intrăm într-o lume care, în opinia mea, este potenţial mult mai instabilă din punct de vedere strategic” decât în ultimii 60 de ani. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri