Sari la conținut

Senator american influent: „Este o nebunie curată să trimiți soții și copii în Coreea de Sud”

Familiile personalului militar american din Coreea de Sud ar trebui să se întoarcă în SUA, dată fiind intensificarea fără precedent a atmosferei de război din Peninsula Coreeană, spune influentul senator american republican Lindsey Graham.

Senatorul, care este membru al Comisiei Armate, a adresat această cerință oficialilor de la Pentagon. De altfel, Lindsey Graham este unul dintre oponenții suplimentării cu trupe a avanpostului sud-coreean, în care se află în prezent 28.500 de soldați americani, scrie The Guardian.

„Este o nebunie curată să trimiți soții și copii în Coreea de Sud, având în vedere provocările Coreei de Nord”, a declarat Graham în emisiune ”Face the Nation” de pe postul CBS, adăugând că acestor familii ar trebui să li se aplice principiul administrativ al neînsoțirii (unccompanied tour – UT).

Anterior, senatorul republican a afirmat că spectrul unui „război preventiv” cu Phenianul se apropie.

Coreea de Sud și SUA au dat startul luni celor mai ample exerciții aeriene comune de până în prezent, manevre calificate de către Phenian drept o „provocare totală”, acestea intervenind la câteva zile după efectuarea unui tir cu o rachetă intercontinentală nord-coreean.

Exercițiul denumit "Vigilant Ace", la care participă aproximativ 230 de avioane, între care avioane stealth F-22 Raptor, și zeci de mii de militari, a început luni dimineață și urmează să dureze cinci zile, potrivit forțelor aeriene ale Coreei de Sud.

Chiar dacă este vorba de manevre regulate, ediția din acest an diferă prin dimensiune și intensitate față de precedentele, cu scopul de a exercita o presiune militară la adresa Phenianului, care săptămâna trecută a efectuat un tir cu rachetă balistică intercontinentală Hwasong-15, notează Yonhap.