Serbia renunță la expulzarea ambasadorului Muntenegrului

Data publicării:
premierul sarb ana brnabic
Premierul Ana Brnabic a anunțat după o discuție cu președintele că Serbia renunță la expulzarea ambasadorului Muntenegrului, așa cum anunțase cu o zi înainte Foto: Guliver/Getty Images

Serbia a anulat duminică decizia de expulzare a ambasadorului Muntenegrului la Belgrad, în dorinţa de a reduce tensiunile din relaţia bilaterală, după ce cu o zi înainte cele două țări anunțaseră că procedează reciproc la expulzarea ambasadorilor.

Muntenegru l-a declarat sâmbătă pe ambasadorul sârb Vladimir Bozovic persona non grata învinovățindu-l de „amestec în afacerile interne” și, acordându-i 72 de ore să părăsească ţara. Serbia a anunţat imediat o măsură reciprocă cu privire la ambasadorul Muntenegrului, Tarzan Milosevic.

„Am decis că Serbia îşi va anula din această seară decizia de a-l expulza pe ambasadorul Muntenegrului”, a declarat premierul Ana Brnabic după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic. Belgradul doreşte să „întindă din nou mâna cooperării şi prieteniei”, a adăugat ea.

Un guvern pro-sârb se instalează la Podgorica

Decizia Belgradului, care poate părea un gest de bunăvoință, vine însă cu numai câteva zile înainte ca un nou guvern, pro-sârb, să preia puterea în Muntenegru. Duminică, prim-ministrul desemnat al Muntenegrului, Zdravko Krivokapic, şi-a exprimat regretul în legătură cu această criză diplomatică. El a promis pe Twitter că guvernul său, care va fi învestit miercuri, va îmbunătăţi relaţiile dintre cele două ţări. „Fosta putere, până în ultimele sale zile, nu ezită să polarizeze societatea şi să adâncească diviziunile”, a acuzat Krivokapic.

În schimb, Partidul Democrat al Socialiştilor al preşedintelui Milo Djukanovic a fost de acord cu  expulzarea ambasadorului sârb argumentând că acesta „denigrează în mod constant Muntenegru”. Milo Djukanovic este la putere de aproape 30 de ani în Muntenegru și deși a făcut parte din fostul cerc de putere al lui Slobodan Miloșevici, de-a lungul anilor el a adus țara către independență și a reorientat-o către Vest.

Dilmele identității naționale ale muntenegrenilor

Ambasadorul sârb Vladimir Bozovic a spus vineri că organizarea unei adunări în 1918 care a decis ca Muntenegru să se alăture Serbiei şi să facă parte din Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, pierzându-şi astfel independenţa, a fost o „eliberare”. Asta, în condițiile în care, în mod simbolic, parlamentarii muntenegreni au adoptat în 2018 o rezoluţie care a anulat decizia adunării din 1918.

Muntenegru şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2006, dar tensiunile legate de identitatea naţională încă bântuie societatea.

Conform recensământului din 2011, aproape 30% din cei 620.000 de locuitori din Muntenegru se identifică ca sârbi. O parte din ei s-a opus voinţei preşedintelui de a consolida identitatea naţională a Muntenegrului.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri