Serviciile de informații din Estonia spun că Rusia se pregătește de o confruntare militară cu Occidentul

Data publicării:
Exerciții militare
Exerciții militare la granița NATO, în 2022. Foto: Profimedia Images

Rusia se pregătește de o confruntare militară cu Occidentul pe parcursul următorului deceniu și ar putea să fie împiedicată doar de o creștere a capacității de luptă a Europei, a transmis, marți, Serviciul de Informații Străine al Estoniei, conform Reuters.

Un număr tot mai mare de oficiali occidentali avertizează deja de mai multă vreme că există o amenințare militară palpabilă a Rusiei față de țările aflate pe flancul estic al NATO, cerând Europei să se pregătească de o posibilă agresiune prin reînarmare.

Șeful serviciului eston a spus că evaluarea a fost făcută pe baza planurilor rusești de a dubla forțele staționate la granițele sale cu membrii NATO – Filanda, Estonia, Letonia și Lituania.

„Rusia a ales o cale a confruntării pe termen lung, iar Kremlinul probabil că anticipează un posibil conflict cu NATO în următorul deceniu”, a declarat Kaupo Rosin, după ce raportul privind securitatea națională a Estoniei a fost făcut public.

Totuși, oficialul a mai spus că un atac pe termen scurt este „foarte improbabil”, în parte pentru că Rusia trebuie să-și mențină trupele în Ucraina. De altfel, un astfel de atac ar deveni improbabil și pe termen lung dacă Europa decide să-și accentueze capacitățile militare.

„Dacă nu suntem pregătiți, probabilitatea unui atac militar rusesc este mult mai mare”, a adăugat el.

Estonia și celelalte state baltice și-au crescut cheltuielile cu apărarea la peste 2% din PIB după ce Rusia a anexact Crimeea în 2014, iar aliații NATO își cresc și ei prezența în țările de graniță.

Germania intenționează să aibă 4.800 de militari gata de luptă în regiune până în 2027, prima sa desfășurare permanentă de trupe după Al Doilea Război Mondial, iar Rosin a declarat că NATO și aliații săi încep să se miște în direcția potrivită pentru a contracara amenințarea rusească.

Rosin mai spune că nu se așteaptă la o victorie substanțială a Rusiei în Ucraina până la alegerile prezidențiale trucate din martie – ar trebui ca Rusia să mobilizeze un număr mult mai mare de soldați pentru a atinge un astfel de obiectiv.

Oficialul eston a făcut referire și la declarațiile lui Donald Trump, care a spus că i-ar lăsa mână liberă lui Putin să invadeze Europa – „Astfel de afirmații nu sunt niciodată bune”, a spus el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri