Serviciile secrete americane: Talibanii ar putea cuceri capitala Afganistanului în 90 de zile

Data publicării:
Trupe de securitate afgane, în capitala Kabul.
Trupe de securitate afgane, în capitala Kabul. Foto: Profimedia Images

Talibanii ar putea izola capitala Afganistanului în 30 de zile și, eventual, să o preia în 90, a declarat miercuri un oficial al apărării SUA, citat de serviciile de informații americane, după ce militanții au preluat controlul asupra a nouă capitale afgane de provincie.

Talibanii controlează acum 65% din teritoriul țării. Oficialul SUA a declarat că noua evaluare a serviciilor de informații americane a perioade în care talibanii ar puea cuceri capitala Kabul a fost făcută pe baza ultimelor evoluții ale conflictului din Afganistan.

Forțele de securitate afgane ar putea inversa procesul prin opunerea unei rezistențe mai mari, a mai precizat oficialul, potrivit Reuters.

„Sute” de membri ai forţelor de securitate afgane, care s-au retras în zona aeroportului din Kunduz, situat în nord-estul Afganistanului, după ce oraşulul a fost cucerit de talibani în weekend, s-au predat miercuri grupărilor insurgente, a declarat pentru AFP un consilier local.

Zeci de mii de afgani își părăsesc locuințele și fug din calea luptătorilor talibani spre capitala Kabul. În încercarea de a ridica moralul trupelor, preşedintele afgan Ashraf Ghani a sosit miercuri de urgență la Mazar-i-Sharif, principalul oraş din nordul Afganistanului asediat de talibani. Este o tentativă disperată a șefului statului de a coordona riposta împotriva insurgenţilor.

În cursul nopţii de marţi spre miercuri, insurgenţii au cucerit Faizabad, capitala provinciei Badakhshan, în care nu reuşiseră niciodată să pătrundă în timpul ascensiunii lor la putere în anii 1990.

Astfel, talibanii controlează nouă din cele 34 de capitale de provincie din Afganistan, care au căzut în efect de domino, între care şapte în nordul ţării, o regiune care le-a opus întotdeauna rezistenţă.

Președintele SUA, Joe Biden, i-a îndemnat pe liderii afgani să lupte pentru patria lor, spunând marți că nu regretă decizia sa de a se retrage din Afganistan.

Citește și „Talibanii forțează familiile să își dea fiicele ca soții pentru luptătorii lor”. Mărturia unei femei care fuge din calea talibanilor

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri