Șoigu a decorat piloții care au doborât drona americană MQ-9 Reaper în Marea Neagră

Data publicării:
ezgif.com-resize (3)

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, i-a decorat pe piloții implicați în coliziunea de marți cu o dronă americană deasupra Mării Negre, potrivit agenției de știri de stat ruse RIA, citată de Sky News.

În timp ce rușii consideră operațiunea de interceptare și doborâre a dronei un succes, SUA au transmis descris incidentul din apele internaționale din Marea Neagră ca fiind „inacceptabil”.

„Acest comportament agresiv a fost intenționat din partea piloților”, a declarat Pentagonul.

„Dacă au lovit sau nu drona intenționat, nu știm, dar aceasta demonstrează în mod clar fie un nivel scăzut al pregătirii piloților, fie un comportament nesăbuit”, a mai transmis Pentagonul.

Incidentul a arătat riscul tot mai mare de confruntare directă între superputeri, pe măsură ce luptele continuă în Ucraina. Kremlinul a spus că relațiile cu SUA au atins „cel mai jos punct” după accident.

Dronă a fost atacată zilele trecute de avioane militare rusești, într-un incident petrecut în apele internaționale la aproximativ 150 de kilometri de peninsula Crimeea.

Joi, armata SUA a dat publicității înregistrarea video a momentului în care dorna americană MQ-9 Reaper este atacată de avioanele de vânătoare rusești.

În imagini se vede cum avioanele rusești eliberează combustibil peste drona spion care pierde din semnalul video. În ultimele cadre surprinse de camerele de la bordul dronei, poate fi observată elicea avariată.

Incidentul este „parte dintr-un tipar de acțiuni agresive, riscante și nesigure” ale piloților ruși în spațiul aerian internațional, a declarat miercuri secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Oficialii americani presupun că Rusia a recuperat deja joi câteva bucăți din drona de supraveghere americană doborâtă marți de un avion de luptă rusesc în Marea Neagră. Kremlinul a anunțat de asemenea că încearcă să recupereze respectiva aeronavă.

Citește și Concentrație de nave „neidentificate” în zona din Marea Neagră unde s-a prăbușit drona americană

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri