Statele Unite pun bazele unei alianţe cu 13 țări din zona Asia-Pacific pentru a contracara China

Data publicării:
reuniune online a aliantei tarilor din zona asia pacific
Statele Unite pun bazele unei alianţe cu 13 țări din zona Asia-Pacific pentru a contracara China. Foto: Profimedia

Dezvoltarea digitală şi a energiilor regenerabile, dreptul muncii mai exigent, mobilizare anticorupţie: Statele Unite au pus vineri, la Los Angeles, bazele unei alianţe cu 13 ţări din zona Asia-Pacific, pentru a se prezenta ca o alternativă la China în regiune.

După două zile de negocieri, ţările noului Cadru Economic Indo-Pacific pentru Prosperitate (IPEF), o iniţiativă lansată în mai de către preşedintele american Joe Biden, au aprobat o declaraţie comună de angajament pentru a se angaja să coopereze în patru domenii: comerţul (economia digitală în special), lanţurile de aprovizionare (afectate de pandemie), energia verde şi lupta împotriva corupţiei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acordul „va crea locuri de muncă atât în Statele Unite, cât şi în celelalte ţări ale IPEF”, a spus secretarul american pentru comerţ, Gina Raimondo, la încheierea acestei prime întâlniri fizice dintre cei 14 membri ai alianţei.

Textul adoptat constituie „o foaie de parcurs pentru viitoare discuţii”, a adăugat ea, salutând "consensul" dintre ţările membre.

Cu toate acestea, India a refuzat să se angajeze în dosarele comerţ şi economie digitală.

Cu acest nou parteneriat comercial, administraţia Biden speră să reconstruiască pilonul economic al diplomaţiei sale în regiune. În 2017, Donald Trump, pe atunci preşedinte, s-a retras din Tratatul de liber schimb transpacific (TPP), lăsând câmpul liber Chinei, a cărei economie este esenţială pentru mulţi vecini, pentru a-şi exercita influenţa.

Dar această alianţă este deja criticată şi unii experţi pun la îndoială sfera ei reală, dincolo de un simplu simbol pentru a oferi o alternativă la China ţărilor din regiunea Asia-Pacific. Sunt astfel excluse orice reduceri de tarife sau facilitarea accesului pe piaţa americană.

După retragerea Statelor Unite din TPP, care a fost încheiat în cele din urmă fără Washington în 2018, preşedintele Biden exclude un acord major de liber schimb, în pofida aspiraţiilor mai multor puteri asiatice: opinia publică americană îl vede ca pe o ameninţare pentru locurile de muncă din Statele Unite.

În ciuda contururilor încă vagi ale IPEF, cercurile de afaceri americane par să susţină acest nou compromis.

„Dacă Statele Unite rămân absente din regiune, este un risc, China este cunoscută pentru sprijinul acordat (acestor ţări), uitaţi-vă la acordurile pe care le încheie în materie de infrastructură”, a declarat pentru AFP un participant la summit.

„Acest ajutor vine şi cu condiţiile lor şi, pe termen lung, poate dăuna cu adevărat afacerilor americane din regiune”, a adăugat el.

Structurat în jurul Statelor Unite, IPEF reuneşte Australia, Brunei, Insulele Fiji, India, Indonezia, Japonia, Coreea de Sud, Malaezia, Noua Zeelandă, Filipine, Singapore, Thailanda şi Vietnam.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri