SUA anunță un ajutor militar suplimentar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul de stat american Antony Blinken face declaratii la Bucuresti
Secretarul de stat american Antony Blinken. FOTO: Facebook MAE

Statele Unite au anunțat vineri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari, relatează The Guardian.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a transmis că ajutorul suplimentar include, printre altele, muniție pentru HIMARS, obuziere și muniție pentru vehiculele de luptă ale infanteriei Bradley.

„Acest pachet de asistență militară include mai multă muniție pentru HIMARS și obuziere furnizate de SUA, pe care Ucraina le folosește atât de eficient pentru a se apăra, precum și muniție pentru vehiculele de luptă ale infanteriei Bradley, munițiile și echipamentele de demolare și alte tipuri de întreținere, instruire și suport”, a spus Blinken.

Pachetul va fi finanțat folosind Presidential Drawdown Authority, care îl autorizează pe președinte să transfere articole și servicii din stocurile americane fără aprobarea Congresului în timpul unei situații de urgență, a spus Blinken.

„Doar Rusia și-ar putea pune capăt războiului astăzi. Până când Rusia va face acest lucru, atât cât va fi nevoie, vom rămâne uniți cu Ucraina și vom întări armata pe câmpul de luptă, astfel încât Ucraina să fie în cea mai puternică poziție posibilă la masa negocierilor”, a adăugat Blinken.

Între timp, șeful diplomaţiei europene Josep Borrell face presiuni ca statele europene să contribuie cu încă un miliard de euro la Facilitatea europeană pentru pace (FEP), un fond utilizat pentru achiziţia de arme destinate Ucrainei, această sumă urmând să fie alocată achiziţiei de obuze de calibrul 155 mm folosite de artileria ucraineană, relatează AFP, citată de Agerpres.

O asemenea finanţare ar permite livrarea rapidă către Ucraina a circa 250.000 de obuze de 155 mm, cumpărate la un preţ de 4.000 de euro bucata, conform indicaţiilor experţilor de la Bruxelles. Propunerea va fi discutată de miniştrii europeni ai apărării la reuniunea lor din 7 martie la Stockholm.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri