SUA nu au ajuns la un acord pentru eliberarea jurnalistului Evan Gershkovich, închis în Rusia

Data publicării:
Evan Gershkovich
Rusia ia în considerare să accepte cererea SUA de a permite vizite la jurnalistul american arestat. Foto: Profimedia Images

Nu există încă o „opţiune clară” pentru a obţine eliberarea jurnalistului american Evan Gershkovich, un corespondent al Wall Street Journal închis în Rusia de 100 de zile pentru acuzația de spionaj, în pofida discuţiilor la nivel înalt, a indicat vineri Casa Albă.

„Ceea ce a spus Kremlinul în această săptămână este adevărat: au existat discuţii. Dar acele discuţii nu au oferit o opţiune clară spre o rezolvare” a dosarului, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Kremlinul a raportat într-adevăr marţi „contacte” între Statele Unite şi Rusia în această problemă.

„Este adevărat, şi am spus asta, că rămânem în contact cu autorităţile ruse la nivel înalt în aceste cazuri pentru a găsi o modalitate de a-i aduce acasă pe americanii deţinuţi pe nedrept, în special pe Evan”, a precizat Sullivan.

Întrebat despre eventuale negocieri pentru un schimb de prizonieri, responsabilul a spus că Washingtonul este „pregătit să ia măsuri dificile pentru a-şi aduce cetăţenii acasă”, subliniind în acelaşi timp că nu vrea să creeze speranţe false.

Jurnalist arestat pentri spionaj în Rusia 

Evan Gershkovich, 31 de ani, jurnalist pentru Wall Street Journal şi care a mai lucrat pentru AFP în trecut, a fost arestat de serviciile de securitate ruse pe 30 martie, în timp ce realiza un reportaj la Ekaterinburg, în Urali, şi acuzat de „spionaj”.

Este primul jurnalist străin arestat în Rusia pentru spionaj de la căderea Uniunii Sovietice.

Arestarea lui se înscrie în contextul gravelor tensiuni diplomatice dintre Statele Unite şi Rusia, provocate de conflictul din Ucraina, în care Washingtonul susţine Kievul militar şi financiar în faţa Moscovei.

Statele Unite, Wall Street Journal şi familia lui Evan Gershkovich resping ca şi el acuzaţiile de „spionaj” formulate de autorităţile ruse.

Gershkovich „este închis în Rusia pentru a servi drept mijloc de presiune pentru că este american”, a subliniat vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, citată de AFP.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri