„SUA nu poate asigura trecerea în siguranță pe aeroportul din Kabul”. Încercările disperate ale Occidentului de a-și evacua cetățenii

Data actualizării: Data publicării:
Evacuation of U.S. and Partner Civilians from Afghanistan
Situația de la aeroportul din Kabul devine tot mai haotică în încercarea țărilor de a-și evacua cetățenii din Afganistan. Foto: Profimedia Images

În situația în care informațiile cu privire la violențele de pe aeroportul din Kabul curg, ambasada americană din capitala afgană a avertizat că este posibil să nu poată asigura transportul în siguranță la aeroport al americanilor blocați încă în țară, în ciuda asigurărilor date de Pentagon că talibanii vor permite evacuarea în siguranță, scrie CNN.

Alerta de miercuri de la un avanpost diplomatic, mutat la aeroport, vine într-un contrast evident cu declarațiile făcute de Casa Albă și oficiali ai Pentagonului cu privire la posibilitățile civililor de a ajunge pe aeroport pentru a fi evacuați din țară.

Contradicțiile evidente dintre mesajele date de oficialii administrației Biden subliniază natura haotică și grăbită a eforturilor de evacuare care se confruntă cu probleme logistice și de securitate majore. 

„Guvernul Statelor Unite nu poate asigura călătoria în siguranță a americanilor spre aeroportul internațional Hamid Karzai”, a transmis ambasada SUA la Kabul.

Câteva ore mai târziu, secretarul adjunct de stat Wendy Sherman le-a spus jurnaliștilor că „angajamentul talibanilor pentru transportul în siguranță al cetățenilor americani a fost real” dar că „talibanii și-au încălcat angajamentul și promisiunile doar în ce îi privește pe afganii care au vrut să părăsească țara”.

talibani afganistan
Talibani pe străzile din Kabul. Foto: Profimedia Images

Într-o altă conferință de presă la Pentagon, care avea loc în același timp cu cea de la Departamentul de Stat, șeful armatei americane a declarat că „talibanii garantează tranzitul în siguranță spre aeroport al deținătorilor de pașapoarte americane”.

Mesajul Departamentului de Stat e în contradicție și cu declarațiile consilierului pe probleme de securitate Jake Sullivan, de marți, conform cărora talibanii permit tranzitul civililor la aeroport.

Citiți și: Aeronava Hercules a preluat din Kabul un singur cetățean român. MAE: Accesul spre aeroport al celorlalți este îngreunat

Armata americană nu are capacități să „efectueze operațiuni în Kabul”

Statele Unite au adus în mare grabă personalul diplomatic și militar pe aeroportul din Kabul, transformându-l, practic, într-un imens buncăr militar. Militari ai SUA au tras inclusiv focuri în jurul perimetrului pentru a controla o situație care părea că se deteriorează rapid.

Și Sherman și Milley au declarat că oficiali ai administrației Biden au cerut talibanilor să permită tuturor cetățenilor străini și afganilor care își doresc să părăsească țara să ajungă la aeroport în siguranță.

„Am subliniat în fața talibanilor faptul că persoanele care vor să ajungă la aeroport și au actele necesare trebuie să fie lăsate să plece”, a spus Milley, subliniind că noua conducere a Afganistanului a dat asigurări că acest lucru se va întâmpla.

Oameni intrând într-un avion militar pe aeroportul din Kabul în timpul evacuării personalului militar și diplomatic după căderea țării în mâinile talibanilor
Situația de la aeroportul din Kabul devine tot mai haotică în încercarea țărilor de a-și evacua cetățenii din Afganistan. Foto: Profimedia Images

Secretarul Apărării Lloyd Austin a clarificat, însă, că SUA nu are capacitatea să evacueze un număr foarte mare de persoane și că administrația „va face o distincție între evacuarea cuiva într-o situație extremă și evacuarea unui număr mare de cetățeni americani”.

Austin a adăugat că „SUA vor face tot ce e posibil pentru a găsi metode de dezescaladare și de a crea spații de tranzit pentru ca toți cei rămași încă în Afganistan să poată să ajungă la aeroport” dar a insistat că armata americană nu are capacități să „efectueze operațiuni în Kabul”.

Evacuare dificilă pentru țările misiunii occidentale

Un avion militar trimis la Kabul de Olanda pentru a evacua cetățenii olandezi a fost forțat să decoleze fără pasageri la bord, din cauza haosului de pe aeroport, a spus ministrul olandez de externe, Sigrid Kaag.

„Erau mulți oameni la porțile aeroportului, cu copiii și familiile lor. E îngrozitor. Suntem din nou în contact cu cetățenii olandezi de acolo. În acest caz, vorbim doar despre evacuarea cetățenilor olandezi și sperăm că situația va fi mai bună mâine”, a spus ministrul.

Avionul a stat la sol timp de o jumătate de oră înainte de a decola fără pasageri, a precizat ea.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că sunt cetățeni olandezi care au reușit să urce în alte avioane de evacuare care au plecat din Kabul.

„Olanda și aliații săi fac eforturi pentru a organiza zboruri suplimentare de evacuare. Noi informații vor fi furnizate de îndată ce ministerul va putea confirma conținutul acestora”, a precizat instituția.

Până acum, un singur român a fost evacuat până acum din Kabul, iar ceilalți conaționali care au anunțat că vor ajutor pentru a pleca din Afganistan sunt blocați încă în oraș și nu pot ajunge, deocamdată, la aeroportul securizat de forțele NATO. 

aeronava-hercules-MAPN.jpg2
Aeronava Hercules a preluat din Kabul un singur cetățean român. FOTO: Ministerul Apărării Naționale

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri