Sari la conținut

Bombardament-record al armatei americane în Afganistan

Armata americană a mai doborât un record - un bombardier a lansat nu mai puţin de 24 de bombe inteligente asupra talibanilor din Afganistan. 

E vorba de celebrul model B-52, supranumit „Fortăreaţa” gratie dimensiunilor impresionante şi arsenalului de la bord. Cu o greutate de 83 de tone, bombardierul B-52 poate transporta peste 30 de tone de muniţie, fie că vorbim de bombe sau rachete.

Bombele inteligente - bombă ghidate, care își pot lovi ținta cu mare precizie - au distrus tabere ale talibanilor, armament şi maşini care urmau să fie folosite în atacuri sinucigaşe.

Misiunea vine în contextul în care armata americană a intensificat campania din Afganistan, la cererea preşedintelui Donald Trump. 

Noul record al armatei americane vine după ce anul trecut Pentagonul a folosit pentru prima oară, tot în Afganistan, „mama tuturor bombelor”. E supranumele unui proiectil, care cântăreşte aproape 11 tone şi care a fost detonat peste tunelurile folosite de luptătorii ISIS din estul Afganistanului. Potrivit experţilor, bomba costă în jur de 16 milioane de dolari, e extrem de precisă, iar Statele Unite mai au încă 19 în arsenal. Citiți detalii aici.