Camera Reprezentanților, unde democrații au majoritate, respinge lansarea procedurii de destituire a lui Donald Trump

Data publicării:
Congresul SUA
Foto: Guliver/Getty Images

Camera Reprezentanţilor a respins miercuri o moţiune ce solicita lansarea unei proceduri de destituire a preşedintelui american Donald Trump argumentată prin atacurile rasiste ale acestuia la adresa a patru parlamentare ale Partidului Democrat provenind din rândul minorităţilor, informează Agerpres.

Textul moţiunii, prezentat de democratul Al Green, a fost respins cu o largă majoritate (332 de voturi pentru şi 95 împotrivă), ceea ce reflectă diviziunile pe acest subiect existente în cadrul Partidului Democrat, care deţine majoritatea în camera inferioară a Congresului american.

Este pentru prima oară când membrii Camerei Reprezentanţilor au fost chemaţi să se pronunţe în legătura cu destituirea miliardarului republican, de la alegerea sa în funcţia de preşedinte al SUA, în 2016.

Până la această rezoluţie, Al Greene a eşuat de două ori în încercarea de a introduce în Camera Reprezentanţilor o moţiune de demitere a liderului de la Casa Albă. 

Înainte de votul de miercuri, camera inferioară a Congresului american adoptase o moţiune prin care condamna „comentariile rasiste” ale preşedintelui Donald Trump, o acuzaţie pe care acesta a respins-o, continuând, totuşi, să le atace violent pe cele patru alese democrate provenite din rândul minorităţilor.

Într-o serie de mesaje pe Twitter, liderul de la Casa Albă a îndemnat duminică mai multe alese democrate din Congresul american să se „întoarcă” de unde au venit, în loc să critice Statele Unite. Luni, miliardarul republican a avut grijă să repete mesajul transmis în ajun la adresa celor patru alese democrate: „Ţara noastră este liberă, frumoasă şi prosperă. Dacă urâţi această ţară sau nu sunteţi fericiţi aici, puteţi pleca!”, a scris preşedintele american pe Twitter.

Nu este prima oară când Trump aruncă insulte rasiste pe Twitter. În urmă cu o săptămână Trump posta pe Twitter un mesaj în care se numea pe sine „chipeş”, „deştept” şi „un adevărat geniu stabil” şi îi insulta pe contracandidaţii săi democraţi în cursa pentru Casa Albă din 2020. Preşedintele american îi numea atunci pe Joe Biden „somnoros” şi o ataca pe senatoarea Elizabeth Warren, care s-a declarat ca fiind de origine nativ-americană, cu o insultă rasială: „Pocahontas”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri