Casa Albă confirmă: SUA nu vor furniza Turciei avioane F-35

Data publicării:
f35 lighting II shutterstock_1296104293
Foto: Shutterstock

SUA au confirmat miercuri că nu vor furniza avioane F-35 Turciei din cauza achiziţionării de către această ţară de rachete ruseşti S-400 care, potrivit Washingtonului, „vor servi la descoperirea” unor secrete tehnologice ale acestui tip de avion american, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Washingtonul va continua să coopereze cu Ankara în pofida „impactului negativ asupra interoperabilităţii Turciei” cu NATO, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Preşedintele american Donald Trump a insistat marţi asupra „bunelor relaţii” dintre Washington şi Ankara după primele livrări de componente ale sistemelor ruseşti de apărare aeriană S-400 în Turcia şi pe care SUA le consideră incompatibile cu dispozitivele NATO, notează AFP şi Reuters.

Pentagonul i-a dat în mod oficial, la începutul lui iunie, un ultimatum Ankarei, acordându-i termen până la 31 iulie ca să renunţe la sistemele de apărare ruse, sub atenţionarea că va fi exclusă total din programul F-35 la care Turcia participă.

Washingtonul consideră că există un risc ca S-400 să-i poată permite Rusiei să afle secretele tehnologice ale noului avion invizibil american F-35, cu care Turcia vrea de asemenea să se doteze.

Citiți și: Cum a ajuns Turcia, membru NATO, să cumpere rachete construite ca să doboare avioane NATO

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri