Familia lui George Floyd va primi despăgubiri-record din partea Primăriei Minneapolis

Data publicării:
proteste în Statele Unite după uciderea lui George Floyd
Protest în Los Angeles, pe 2 iunie 2020, față de rasismul din SUA după uciderea lui George Floyd. Foto: GettyImages

Municipalitatea din Minneapolis îi va plăti familiei lui George Floyd o sumă-record drept despăgubiri pentru moartea bărbatului de culoare devenit anul trecut simbolul amplei mișcări de protest față de abuzurile poliției. George Floyd a murit în timpul arestării, după ce un polițist și-a ținut genunchiul pe gâtul lui minute în șir, în ciuda faptului că victima striga că nu poate să respire.

Avocații au ajuns la o înțelegere cu municipalitatea pentru suma de 27 de milioane de dolari, pe care Primăria îi va plăti familiei lui George Floyd ca să renunțe la un proces în instanță. Consilierii municipali au votat vineri în unanimitate pentru acordarea acestei sume. 

Despăgubirea va fi cea mai mare plătită vreodată de municipalitate, după ce în 2019 a acordat 20 de milioane de dolari familei lui Justine Damond, o femeie care a fost ucisă de un agent al poliției din Minneapolis într-un incident petrecut în 2017. 

Înțelegerea la care au ajuns avocații familiei lui George Floyd ar putea avea consecințe asupra procesului în desfășurare în care este judecat Derek Chauvin, fostul agent de poliție care a fost filmat în mai anul trecut în timp ce își ținea genunchiul pe gâtul lui George Floyd. Chauvin este acuzat de crimă, iar selecția juraților pentru proces a început în această săptămână, scrie The Washington Post.

Familia lui Floyd a dat în judecată Primăria în iulie 2020, după ce protestele generate de moartea bărbatului au dat naștere unei mișcări mai ample, Black Lives Matter, care militează împotriva brutalității poliției și a rasismului sistemic. 

Tot ca urmare a scandalului public ce a urmat după moartea lui George Floyd, municipalitatea a decis să desființeze departamentul poliției locale și să înființeze un nou departament, pentru siguranță publică. Decizia finală se va lua prin vot, în noiembrie.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri