Sari la conținut

Haiti, sub ameninţarea epidemiilor, după uragan

Haiti pare o ţară blestemată. Statul din Caraibe încă nu şi-a revenit complet, după devastatorul cutremur din 2010, iar acum a fost lovit de Uraganul Matthew. 842 de oameni şi-au pierdut viaţa, dar numărul ar putea creşte, spun autorităţile. Şi chiar dacă urgia se va potoli, pericolul rămâne - riscul izbucnirii unor epidemii e aproape iminent.

Multe regiuni din Haiti arată dezolant, după ce uraganul Matthew a măturat totul în cale - case, maşini, stâlpi de electricitate şi copaci. Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, peste 350.000 de oameni au nevoie urgentă de ajutor, pentru că au rămas fără locuinţe, apă sau hrană.

Jean Perpetu, locuitor din Jeremie: „Acum nu mai avem adăpost. Nu ne-a mai rămas nimic. Lucrurile noastre personale, documente importante, cum ar fi certificatele de naştere, toate s-au dus. Cu toţii dormim pe străzi, cu copiii noştri şi nimeni nu ne-a dat un ajutor până acum”.

Medelin Dorvil, locuitor din Jeremie: „Avem mari probleme aici. Şi spun asta pentru că nu a rămas aproape nicio casă în picioare. Din fericire, nu am pierdut pe nimeni, dar am rămas fără lucruri.”

Nici măcar clădiri guvernamentale solide n-au rezistat în faţa uraganului Matthew. Furtuna a lăsat în urmă ruine şi mii de cadavre de animale, astfel că există pericolul izbucnirii unor epidemii, aşa cum s-a întâmplat după seismul din 2010.