Oficiali mexicani şi americani vor discuta despre traficul de fentanil, un drog care face ravagii în SUA

Data actualizării: Data publicării:
fentanil confiscat de politistii americani
Oficiali mexicani şi americani vor discuta despre traficul de fentanil, un drog care face ravagii în SUA. Foto: Profimedia

Membri ai cabinetului de securitate al Mexicului se vor deplasa în SUA în această săptămână pentru a discuta cu oficiali americani despre traficul opioidului sintetic fentanil, a declarat luni preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador, transmite Reuters.

Agenda întâlnirii va include şi alte subiecte, precum traficul de arme, a indicat preşedintele mexican.

Unii membri ai Congresului american cer administraţiei Biden să adopte o linie mai dură şi să crească presiunea asupra Mexicului pentru a reprima traficul cu fentanil.

Câţiva congresmeni republicani au cerut chiar ca armata SUA să bombardeze cartelurile mexicane şi laboratoarelor acestora de droguri din interiorul Mexicului.

Peste 100.000 de persoane au murit în SUA anul trecut din cauza unor supradoze de fentanil, arată datele Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).

Oficiali americani spun că aproape toată cantitatea de fentanil de pe străzile din SUA este produsă în masă de puternice grupări infracţionale pe teritoriul mexican, o acuzaţie respinsă de Lopez Obrador.

China a răspuns săptămâna trecută unei scrisori trimise la sfârşitul lui martie de preşedintele mexican pentru a cere ajutor împotriva transporturilor de fentanil, Beijingul afirmând că nu există trafic ilegal de opioid între China şi Mexic.

Scrisoarea Mexicului şi răspunsul Chinei nu menţionau substanţe precursoare folosite pentru producerea fentanilului.

Lopez Obrador a repetat luni că în Mexic nu se sintetizează fentanil, o afirmaţie pe care agenţia americană antidrog (DEA) o contestă, notează Reuters, citată de Agerpres.

„În Mexic nu se produce fentanil, nu se produce materie primă pentru fentanil. Dacă guvernul Chinei spune că nici ei nu produc, atunci e interesant. Cine îl produce?”, a întrebat Lopez Obrador în conferinţa sa obişnuită de presă de luni.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri