Planul uriaș pentru refacerea economică a SUA după pandemia de COVID a primit aprobarea finală a Congresului

Data actualizării: Data publicării:
nancy pelosi face semnul de „OK” cu degetul mare in timp ce se afla la prezidiul camerei reprezentantilor
Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a prezidat ședința în care planul de relansare a economiei SUA propus de președintele Joe Biden a fost adoptat, miercuri, 10 martie 2021 Foto: Guliver/GettyImages

Uriașul plan de relansare propus de preşedintele Joe Biden pentru refacerea economiei SUA după pandemia de COVID a fost adoptat miercuri în Congresul american, odată cu votul din Camere Reprezentanților, unde democrații au majoritate.

Adoptarea planului în valoare de 1.900 de miliarde de dolari reprezintă un succes major pe care președintele Joe Biden îl obține la 50 de zile de la preluarea mandatului de la Casa Albă. Era o victorie revizibilă în Camera Reprezentanților, hopul cel mai mare fiind trecut sâmbătă, în Senatul american. În camera superioară a Congresului, forțele celor două tabere, republicană și democrată, sunt egale, iar planul a fost votat la limită, pentru că a lipsit un senator republican. 

Și în Camera Reprezentanților, miercuri, votul a fost destul de strâns. Au fost 220 de voturi „pentru” și 211 „împotrivă”, între care unul din partea unui ales democrat. 

Aprobarea în Camera Reprezentanților a venit fără niciun sprijin din partea republicanilor, după săptămâni de dezbateri partizane și lupte în Congres. Democrații au spus că legislația este un răspuns critic la o pandemie care a ucis mai mult de 528.000 de americani și care a generat milioane de șomeri, iar republicanii au avut obiecții la ceea ce ei consideră că ar putea duce la o supraîncălzire a economiei.

Camera Reprezentanților, care și-a dat un prim vot pentru o versiune anterioară a legii, a trebuit să se întâlnească din nou pentru a aproba modificările făcute în Senat în weekend.

Americanii vor primi cecuri de 1.400 de dolari

Potrivit unui sondaj de opinie național Reuters/Ipsos, desfășurat în perioada 8-9 martie, 70% dintre americani susțin planul lui Joe Biden. Dintre cei care se declară votanți republicani, cinci din 10 spun că susțin planul, în timp ce în tabăra democraților, nouă din 10 persoane au declarat că îl sprijină.

Planul în valoare de 1,9 trilioane de dolari este una dintre cele mai ample măsuri de stimulare economică din istoria SUA. Măsura oferă 400 de miliarde de dolari pentru plăți directe în valoare de 1.400 de dolari către majoritatea americanilor, 350 de miliarde de dolari ajutoare pentru state și guvernele locale, precum și creșterea finanțării pentru distribuirea vaccinurilor.

Pachetul de recuperare economică al UE, conceput pentru a ajuta ţările membre să combată efectele pandemiei de COVID-19, este în valoare de 672,5 miliarde de euro.

Economiștii și-au schimbat previziunile

Joe Biden a salutat, miercuri, adoptarea de către Congres planului său de relansare economică. „Această lege le oferă celor care sunt coloana vertebrală a ţării noastre - lucrătorii care au construit-o şi o menţin în funcţiune - o şansă de a reuşi”, a declarat liderul de la Casa Albă la câteva minute după adoptarea acestui text de către Camera Reprezentanţilor.

Acum, preşedintele SUA urmează să promulge legea în regim de urgență, vineri, la timp pentru a evita suspendarea prevăzută a alocaţiilor excepționale de şomaj.

Specialiștii din sectorul privat și public și-au schimbat estimările de creștere pentru economia SUA, Morgan Stanley stabilind săptămâna aceasta o prognoză de creștere economică în 2021 de 8,1%. La rândul său, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a prezis marți o creștere economică de peste 6% în acest an, față de aproximativ 3% în urmă cu doar trei luni, relatează Mediafax.

Odată cu finalizarea proiectului de lege referitor la răspunsul la COVID-19, atenția se îndreaptă acum către următoarea rundă de legislație majoră pe care Joe Biden își propune să o promoveze, inclusiv investiții masive în infrastructură, reforme în domeniul imigrației și inițiative privind schimbările climatice.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri