Un profesor de chimie de 84 de ani a fost demis după o petiție a studenților. Ce i-au reproșat tinerii

Data actualizării: Data publicării:
profesor demis - wiki
Profesorul Maitland Jones Jr a fost concediat de NYU după o petiție a studenților Foto: wikipedia.org

Un profesor de chimie în vârstă de 84 de ani de la Universitatea din New York (NYU) a fost concediat de curând. Motivul? Nemulțumirea unora dintre studenții săi. Decizia controversată a prestigioasei instituții de învățământ superior a declanșat o adevărată polemică în Statele Unite.

Când ești profesor universitar poți fi concediat pentru că predai un curs pe care studenții tăi îl consideră „prea greu”? În Statele Unite, acest lucru pare să fie posibil. Asta i s-a întâmplat lui Maitland Jones Jr. În luna august, profesorul de chimie organică a aflat că a fost concediat de prestigioasa New York University (NYU). 82 dintre cei 350 de studenți ai săi s-au plâns într-o petiție că este prea dificil cursul său și că le lipsesc resursele didactice și sprijinul.

„Rezultatele noastre nu reflectă efortul depus la acest curs. Este timpul să ne dăm seama că un curs cu o rată atât de mare de abandon și cu note mici nu este sănătos pentru noi. Este în joc reputația instituției”,  au declarat studenții. La scurt timp după aceea, un purtător de cuvânt al universității a justificat decizia demiterii profesorului invocând exact aceste motive: a subliniat numărul mare de studenți care au renunțat și evaluările slabe. Decizia a fost luată, de asemenea, pe baza „plângerilor care au invocat respingerea, lipsa de reacție, atitudinea de superioritate și lipsa de transparență în notare”.

Un conflict între generații?

Deși se știe că sunt greu de obținut note mari la materia predată de Maitland Jones Jr., chimia organică fiind considerată una dintre cele mai dificile materii în primul an al facultății de medicină, concedierea profesorului a ridicat și o altă problemă în Statele Unite: aceea a unui posibil conflict între generații.

Potrivit presei americane, profesorul octogenar nu mai rezonează cu generația tânără. Studenții susțin că Maitland Jones Jr. îi tratează cu superioritate și este prea exigent. Este o poziție împărtășită și de o parte din personalul didactic. „Are aceeași metodă de ani de zile, fără să se adapteze la studenții săi, care așteaptă mai mult sprijin din partea lui”, a declarat James Canary, un fost director al departamentului.

Deși unii dintre colegii săi îl critică, Maitland Jones Jr. poate conta totuși pe aprobarea altora. Potrivit acestora, rigoarea sa este un avantaj real și permite o mai bună selecție a studenților care studiază acest domeniu dificil.

„Sper că studenții vor recunoaște că această intransigență este pentru binele lor”, a declarat un profesor de chimie.

Unii profesori chiar consideră abuzivă concedierea colegului lor. „Ei (conducerea universității) nu vor decât elevi fericiți, care să vorbească de bine despre școala lor, astfel încât să se înscrie cât mai mulți plătind taxele aferente de școlarizare”, spune fostul colaborator.

Și părinții au fost de partea profesorului concediat. Aceștia au criticat dur concedierea, subliniind o problemă mai profundă: indulgența sistemului școlar față de studenți.

„Atunci când plătim pentru educația copiilor la o universitate de renume, ar trebui să ne așteptăm ca profesori de calitate să-i provoace intelectual pe copiii noștri, ajutându-i să crească, împingându-le limitele dincolo de ceea ce este convenabil și confortabil”, a declarat fondatoarea unei asociații de părinți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri