Sute de arestări la Londra în rândurile activiștilor Extinction Rebellion

Data publicării:
Arestarea unui activist Extinction Rebellion in Parliament Square din Londra
Poliția din Londra a făcut sute de arestări de la începutul lunii printre activiștii Extinction Rebellion, care militează pentru mediu folosind adesea forme extreme de protest Foto: Profimedia

Poliţia Metropolitană londoneză a anunţat vineri că a arestat luna aceasta 680 de protestatari din mişcarea Extinction Rebellion, care militează pentru acţiune împotriva schimbărilor climatice, transmite dpa, preluată de Agerpres.

Începând din 1 septembrie, s-au consemnat ca motive ale arestărilor inclusiv perturbarea traficului, distrugeri şi tulburarea liniştii publice, a arătat poliţia. Un bărbat a fost arestat joi pentru că a scris cu spray „este un rasist” pe o statuie a fostului premier britanic Winston Churchill.

Mişcarea internaţională Extinction Rebellion, cunoscută şi ca XR, a organizat mai multe proteste la Londra şi în alte oraşe, cerând guvernului britanic să susţină o „lege de urgenţă climatică şi ecologică”. Activiştii au ocupat poduri şi străzi, au blocat tipărirea unor ziare şi au organizat demonstraţii la mai multe aeroporturi şi la sediile unor companii legate de combustibilii fosili.

Protest Extinction Rebellion nud
Protestatari dezbrăcați Extinction Rebellion s-au „lipit” de geamurile magazinului H&M din Oxford Street din Londra Foto: Profimedia

„Fără îndoială, ultimele proteste ale Extinction Rebellion au fost o problemă semnificativă pentru agenţi, în special fiindcă ne aflăm încă într-o criză a sănătăţii publice”, a declarat şefa poliţiei, Jane Connors. „Vom continua să îi anchetăm pe cei suspectaţi de încălcarea legii, deci numărul arestărilor ar putea creşte”, a adăugat ea într-un comunicat.

Şefa Departamentului Internelor, Priti Patel, a afirmat marţi în faţa unor poliţişti cu funcţii de conducere că activiştii XR sunt „infractori” care folosesc „tactici de gherilă”. Au organizat „un atac ruşinos împotriva nostru modului de viaţă, a economiei noastre şi a mijloacelor de subzistenţă ale majorităţii care munceşte din greu. Refuz pur şi simplu să permit acest gen de anarhie pe străzile noastre”, a spus ea. Oficialul guvernamental a promis să sprijine poliţia pentru a aplica întreaga forţă a legii în cazul unei „minorităţi egoiste”, aflate la originea dezordinii publice.

Nu este pentru prima dată când ecologiștii recurg la forme de protest extreme. Anul trecut, ei s-au urcat pe vagoanele metroului din Londra și au fost atacați de navetiștii furioși că li se blochează mijlocul de transport. 

Extinction Rebellion este o mișcare socio-politică ce își propune să pună nesupunerea civică și rezistența pașnică în slujba salvării naturii.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri