Trei indieni au fost prinși când încercau să fure 10 kilograme de vomă de cașalot. De ce este ambra gri considerată „comoara mării”

Data publicării:
Un scafandru înoată între un cașalot și puiul ei
Supranumită „comoara mării” și „aur plutitor”, ambra gri este folosită în producția de parfumuri pentru a face ca aroma să reziste mai mult timp. Foto: Profimedia Images

Poliția din orașul indian de coastă Tamil Nadu au prins trei hoți care încercau să transporte cu mașina cel puțin 10 kilograme de vomă de cașalot furate în valoare de 2 milioane de dolari, informează Insider. Ambra gri este o substanță extrem de rară care se găsește în intestinul anumitor specii de cașalot.

Substanța ceroasă emite un miros puternic de fecale când este proaspătă, potrivit Muzeului de Istorie Naturală din Marea Britanie.

Supranumită „comoara mării” și „aur plutitor”, ambra gri este folosită în producția de parfumuri pentru a face ca aroma să reziste mai mult timp, aceasta fiind folosită de brand-uri faimoase precum Chanel și Lanvin, potrivit unui raport realizat de National Geographic.

ambră gri obținută din intestinul cașalotului
Ambră gri expusă în muzeul parfumurilor din Veneția. Foto: Profimedia Images

Inspectorul-șef al poliției din orașul Mysuru, Seema Latkar, le-a spus reporterilor că se pot obține între 181.000 și 241.500 de dolari pentru un singur kilogram de ambră gri, scrie The Hindu.

În 2021, un grup de 35 de pescari din Yemen au găsit aproape 130 de kilograme de ambră gri în stomacul unui cașalot pe care l-au prins.

Descoperirea lor le-a adus la acea vreme 1,5 milioane de dolari pe care i-au folosit pentru a-și cumpăra case, mașini și bărci. „Mirosul nu a fost prea plăcut, dar a făcut o grămadă de bani”, a spus unul dintre pescari pentru BBC.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri