Trupele ucrainene au asigurat un cap de pod peste râul Nipru: „Avem nevoie de arme chiar acum”

Data actualizării: Data publicării:
armata ucraina
Ucrainenii au trecut râul Nipru și au stabilit un cap de pod pe malul estic, controlat de ruși. Foto: Twitter/Armata Ucrainei

Forțele ucrainene și-au asigurat un cap de pod pe malul de est al râului Nipru, în sudul Ucrainei, a declarat șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Remarcile lui Andriy Yermak au fost prima recunoaștere oficială că trupele ucrainene au fost stabilite pe malul de est al Niprului, în regiunea Herson.

„Împotriva tuturor probabilităților, Forțele de Apărare ale Ucrainei au câștigat un punct de sprijin pe malul stâng (estic) al Niprului”, a spus Yermak.

„Pas cu pas, ei demilitarizează Crimeea. Am parcurs 70% din distanță. Și contraofensiva noastră se dezvoltă”

Forțele ruse au capturat regiunea Herson în primele zile ale invaziei din februarie 2022, dar la sfârșitul anului trecut au abandonat capitala regiunii și malul de vest al Niprului. De atunci, au bombardat Herson și alte orașe din noi poziții de pe malul de est.

În timp ce contraofensiva ucraineană, care durează de patru luni, a obținut doar câștiguri graduale, oficialii ucraineni au fost precauți în descrierea activităților forțelor lor pe malul estic.

Un purtător de cuvânt militar a declarat luna aceasta că „nu s-au obținut rezultate rele” pe malul estic în ceea ce privește forțarea trupelor rusești să se repoziționeze. Relatările neoficiale au subliniat progresele ucrainene.

Citește și Iarna celor două războaie: Cum se pregătește Europa pentru a evita o repetare a crizei energetice de anul trecut (Politico)

Armata rusă a declarat săptămâna trecută că forțele sale au oprit o încercare ucraineană de a crea un cap de pod pe malul estic și pe insulele din apropiere, ucigând aproximativ 500 de soldați ucraineni. Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent afirmația de pe câmpul de luptă.

Într-un incident extrem de neobișnuit, luni, două agenții de știri de stat rusești au publicat alerte potrivit cărora Moscova își deplasa trupele către „poziții mai favorabile” la est de râul Nipru, în Ucraina, pentru ca apoi să retragă informația câteva minute mai târziu.

În trecut, Rusia a folosit uneori expresii similare despre mutarea trupelor în poziții mai avantajoase pentru a descrie retragerile.

În discursul său adresat Institutului Hudson, Yermak a spus că singura certitudine este că Rusia nu intenționează să oprească războiul, ci speră „să reziste și să depășească unitatea democrațiilor”.

„Avem nevoie de arme chiar acum. Rusia are încă superioritate aeriană”, a spus șeful de cabinet al lui Zelenski. „Încă este capabilă să producă rachete datorită eludării sancțiunilor. Ca să nu mai vorbim de dronele iraniene și de artileria nord-coreeană”.

Citește și Zelenski spune că rușii și-au intensificat atacurile: „Putin are nevoie de rezultate în decembrie, când vrea să-și anunțe candidatura”

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri