Turcia cere explicaţii ambasadorului american după vizita neanunţată a şefului de stat major al SUA în Siria

Data publicării:
Mark Milley, şeful de stat major al armatei americane, participă la o audiere în Camera Reprezentanţilor din SUA pe 11 decembrie 2019.
Mark Milley, şeful de stat major al armatei americane, a efectuat o vizită neanunţată în Siria pe 4 martie. Foto: Profimedia Images

Turcia l-a convocat luni pe ambasadorul american Jeff Flake pentru a-i transmite nemulţumirea sa privind vizita şefului de stat major al armatei americane, Mark Milley, într-o zonă din Siria controlată de Forţele democrate siriene, o organizaţie considerată teroristă de Ankara, informează Agerpres.

Agenţia turcă Anadolu, care citează surse diplomatice turce, scrie că Ankara "a cerut o explicaţie" privind vizita lui Mark Milley.

Generalul Mark Milley a efectuat vizita neanunţată în Siria pe 4 martie pentru a face bilanţul misiunii de aproape opt ani a armatei SUA într-o zonă controlată de Forţele democrate siriene (SDF).

SDF, principalul aliat al coaliţiei conduse de SUA împotriva grupării Stat Islamic, a jucat un rol cheie în înfrângerea jihadiştilor în Siria.

Însă sprijinul SUA pentru acest grup a fost o sursă de tensiune cu Turcia timp de ani de zile.

Turcia consideră că vârful de lance al SDF, Unităţile de protecţie a poporului (YPG), este aripa siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi le consideră pe amândouă organizaţii teroriste.

SUA şi UE au desemnat şi ele PKK drept organizaţie teroristă, dar nu şi YPG, notează Reuters.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri