Ucraina a cerut Germaniei să răspundă cu "da sau nu" în problema livrării tancurilor Leopard. Ce a răspuns ministrul german de Externe

Data publicării:
Un tanc Leopard 2 este condus prin noroi.
Germania este îndemnată de mai multe state să permită livrarea tancurilor Leopard 2 în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Deputatul ucrainean Oleksi Honcearenko, care este membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, i-a cerut marţi ministrului de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, să răspundă "da sau nu" la întrebarea dacă Berlinul va primite livrarea tancurilor Leopard 2 în Ucraina, informează Agerpres.

"Consiliul Europei se ocupă cu pacea şi justiţia, ceea ce este foarte important, dar astăzi pacea şi justiţia au un nume: Leopard. De aceea, vă rog să ne spuneţi clar: da sau nu, şi când va da Germania undă verde livrării de blindate de fabricaţie germană, pe care Kievul le cere insistent pentru a rezista agresiunii ruse", a spus parlamentarul.

Şefa diplomaţiei germane a răspuns că "înţelege întrebarea", dar "pacea nu se bazează doar pe tancuri, chiar dacă acestea sunt un punct crucial, şi de aceea dezbatem intens, inclusiv în cadrul guvernului din care fac parte".

Ea a adăugat că "răspunsul nu este simplu", iar trimiterea tancurilor nu va putea "din păcate" să pună capăt războiului, după cum nu s-a putut nici prin embargoul asupra petrolului rusesc.

Baerbock a recunoscut că Ucraina are "evident" nevoie de mai multe echipamente militare pentru a se apăra - tancuri, sisteme antiaeriene, muniţii.

Interpelată pe aceeaşi temă şi de un parlamentar britanic, ea a replicat că "dacă ne arătăm unii pe alţii cu degetul nu vom aduce pacea în Ucraina".

Reprezentanta guvernului de la Berlin ceruse ceva mai devreme, în plenul APCE, sprijin pentru Ucraina din partea tuturor ţărilor europene, apreciind că ajutorul nu poate veni doar din Statele Unite sau din Germania.

Cabinetul german a anunţat marţi că va discuta "cu urgenţa necesară" cererea Poloniei de autorizare a transferului către Ucraina a 14 tancuri Leopard 2.

Coaliţia guvernamentală din Germania nu are un punct de vedere unanim despre această problemă: cancelarul social-democrat Olaf Scholz nu s-a pronunţat încă, deşi Baerbock, membră a partidului Verzilor (ecologist), a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Berlinul este dispus să îşi dea acordul.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri