Ucraina a început să exporte energie electrică spre UE, prin România. Zelenski: E o chestiune de securitate pentru întreaga Europă

Data actualizării: Data publicării:
volodimir zelenski
Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Ucraina a început să exporte energie electrică într-un mod ''semnificativ'' spre Uniunea Europeană, prin România, a anunţat joi seara preşedintele Volodimir Zelenski.

''S-a făcut un pas important în apropierea noastră de Uniunea Europeană'' joi, a afirmat preşedintele Ucrainei.

Kievul ''a început să exporte într-un mod semnificativ energie electrică spre teritoriul UE, spre România'', iar ''aceasta este doar o primă etapă'', a spus el într-o videoconferinţă.

''Ne pregătim să creştem livrările'', a adăugat Zelenski, subliniind că electricitatea ucraineană poate înlocui o parte considerabilă din gazul rusesc consumat de europeni. ''Nu este doar o chestiune de venituri din export pentru noi, este o chestiune de securitate pentru întreaga Europă'', a adăugat el.

Reţeaua de electricitate ucraineană a fost conectată la reţeaua europeană la jumătatea lunii martie, ceea ce ar trebui să ajute ţara să îşi menţină funcţionarea în pofida războiului.

Ucraina a fost sincronizată cu reţeaua electrică rusă până la invadarea sa, la 24 februarie, şi apoi a funcţionat autonom.

''De astăzi, Ucraina poate exporta energie electrică spre piaţa UE'', a scris joi pe Twitter preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. ''Acest lucru va oferi o sursă suplimentară de energie electrică pentru UE. Şi venituri indispensabile pentru Ucraina. Deci suntem ambele părţi câştigătoare'', a menţionat ea.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri