Ucraina a ordonat evacuarea civililor din zeci de sate din regiunea Harkov

Data publicării:
cladire bombardata de rusi in harkov
Rusia şi-a reluat ofensiva în această zonă în vara anului 2023. FOTO: Profimedia Images

Ucraina a ordonat marţi evacuarea a 26 de sate din regiunea Harkov, în nord-estul ţării, din cauza atacurilor repetate ale armatei ruse în zonă, informează AFP, citată de News.ro.

„Având în vedere situaţia, punem în aplicare o evacuare obligatorie a populaţiei din comunităţile Kindraşivska şi Kurilivska din districtul Kupiansk”, a postat guvernatorul regional Oleg Sinegubov pe reţelele sociale.

El enumeră numele celor 26 de localităţi afectate, unde locuiesc 3.043 de persoane, inclusiv 279 de copii.

Districtul Kupiansk este atacat de luni de zile de forţele ruseşti. Acestea au obţinut câştiguri minime, dar încă speră să străpungă apărarea ucraineană. Întreaga zonă fusese ocupată de Rusia la începutul invaziei ordonate în februarie 2022 de Vladimir Putin, până când Ucraina a eliberat regiunea în septembrie, în acelaşi an, forţând trupele Moscovei să se retragă.

Rusia şi-a reluat ofensiva în această zonă în vara anului 2023

Rusia şi-a reluat ofensiva în această zonă în vara anului 2023, în timp ce Ucraina a încercat fără succes o contraofensivă majoră în Donbas (est) şi în sud.

Din toamnă şi din cauza eşecului ambiţiilor de recucerire teritorială ale Ucrainei, forţele ruseşti au avansat în nord-est, în zona Kupiansk, şi în est, în special în jurul oraşului Avdiivka.

Kievul susţine că rezistă şi că le provoacă pierderi grele ruşilor, dar insistă, de asemenea, în faţa aliaţilor săi occidentali că are nevoie de arme şi muniţii pentru a putea continua să reziste.

Regiunea Harkov, în care se află Kupiansk, se învecinează cu Rusia, iar capitala sa este al doilea oraş ca mărime din Ucraina. Moscova bombardează în mod constant regiunea, inclusiv zonele rezidenţiale.

În octombrie, o lovitură rusă deosebit de mortală a ucis peste cincizeci de persoane în satul Groza, în timp ce acestea participau la o ceremonie funerară în această localitate.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri