Ucraina anunţă că schimbă strategia pentru recuperarea Crimeei

Data publicării:
Crimea red highlighted in map of the Ukraine
Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014. Foto: Profimedia Images

Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei (NSDC), Oleksii Danilov, a anunţat joi că ţara sa va schimba strategia pentru a-şi recupera peninsula Crimeea, anexată ilegal de către ruşi în 2014.

''Strategia pentru eliberarea Crimeei: a sosit momentul pentru o nouă formulă'', a anunţat Danilov într-un scurt mesaj pe contul său de Twitter.

''Secvenţa pentru eliberarea (politico-diplomatică, militară, economică etc.) presupune o schimbare a priorităţilor'', a adăugat militarul ucrainean, care nu a dat detalii cu privire la natura acestor schimbări de strategie, scrie Agerpres, care citează EFE.

La 27 februarie 2014, aşa-numiţii ''omuleţi verzi'' care, după cum a recunoscut mai târziu preşedintele rus Vladimir Putin, erau soldaţi ruşi, au preluat controlul Consiliului Suprem şi al guvernului Crimeei.

Rusia avea deja baze militare în Crimeea conform prevederilor unui acord cu Ucraina, dar la 20 februarie 2014 Moscova a început să transfere către peninsulă trupe şi echipamente suplimentare, precum şi forţe paramilitare.

Recuperarea Crimeei, peninsulă strategică la Marea Neagră, este unul dintre obiectivele pe care şi le-a stabilit administraţia ucraineană condusă de preşedintele Volodimir Zelenski, după noua invazie lansată de Rusia împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022. De altfel, la 26 februarie a.c., Zelenski s-a declarat convins că pacea va putea fi restabilită doar cu returnarea către ucraineni a acestei peninsule.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri