Ucraina cere ajutorul liderilor mondiali pentru un pact de pace cu Rusia, la Forumul Economic de la Davos

Data publicării:
davos
Rolul Sudului Global în discuțiile privind pactul care să aducă pace Ucrainei a intrat în centrul atenției la Davos. Sursa foto: Profimedia Images

Ucraina continuă să caute o soluție pentru a pune capăt celor aproape doi ani de război cu Rusia, la o întâlnire a consilierilor de securitate națională din întreaga lume, duminică, la Forumul Economic de la Davos, transmite Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care urmează să se adreseze Forumului Economic Mondial (WEF) reunit la Davos mai târziu în cursul săptămânii, nu a participat personal la sesiunea de deschidere din această dimineață, care a inclus 81 de participanți din diferite țări și organizații internaționale.

Zelenski a fost reprezentat de șeful său de cabinet, Andrii Yermak, la discuțiile de duminică, la care au participat și reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, Penny Pritzker, precum și James O'Brien, secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice.

Pe măsură ce preocupările cresc cu privire la sprijinul continuu al SUA pentru războiul din Ucraina în timpul unui an electoral, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și secretarul de stat Antony Blinken sunt așteptați să se adreseze la forumul WEF, care începe oficial luni seară.

Elveția, care a găzduit reprezentanții NSA (Agenția de Securitate Națională a SUA), a transmis că discuțiile pentru pace în Ucraina au ca scop finalizarea principiilor „pentru o pace durabilă și justă în Ucraina” la nivelul consilierilor de securitate națională. Principiile, s-a mai spus într-o declarație de săptămâna trecută, ar trebui să formeze baza pentru următoarele etape ale procesului de pace.

Rolul Sudului Global în discuțiile privind formula care să aducă pace Ucrainei a intrat în centrul atenției la Davos. Multe dintre țările nealiniate din Africa, America Latină, Orientul Mijlociu și Asia care au rămas în mare parte pe margine în ceea ce privește Ucraina vor fi reprezentate în stațiunea montană elvețiană în această săptămână.

Consilierul pentru securitate națională al Nigeriei, Nuhu Ribadu, a putut fi văzut participând la întâlnirea NSA. Yermak a spus că au fost participanți din 18 țări asiatice, 12 țări africane și 6 țări din America de Sud.

„Țările din Sudul Global sunt din ce în ce mai implicate în munca noastră”, a scris Yermak pe contul său Telegram.

Ucraina, cu sprijinul puternic din partea aliaților săi, a spus în mod constant că nu va renunța până când nu va recupera fiecare porțiune de teritoriu pe care Rusia a luat-o.

Cu toate acestea, nu este clar dacă țările din Sudul Global sunt de acord cu aceast lucru ca formulă de pace.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri