Ucraina se teme că Rusia se pregătește de un atac sub steag fals, după ce Șoigu a vorbit despre atacul cu „bombă murdară”

Data publicării:
soldati rusi in herson
Soldați ruși în Herson-ul ocupat. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Ucraina și-a exprimat, duminică, temeri cu privire la un posibil atac „sub steag fals” din partea invadatorilor ruși, după ce Serghei Șoigu le-a vorbit miniștrilor din Franța, Turcia și Regatul Unit de „un atac cu bombă murdară” lansat de ucraineni pe teritoriul propriu. În general, regimul de la Kremlin acuză el însuși înainte de a ataca pentru a putea, apoi, să dea vina pe adversar.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, le-a transmis, duminică, miniștrilor francez, turc şi britanic, ai apărării, „îngrijorarea” Rusiei cu privire la posibile provocări în Ucraina cu o „bombă murdară”, dispozitiv care include elemente radioactive, relatează EFE, citat de Agerpres.

Într-un scurt comunicat, Ministerul rus al Apărării a transmis că Şoigu a purtat discuţii telefonice separate cu miniștrii europeni, duminica aceasta.

„A fost discutată situaţia din Ucraina care are o tendinţă constantă spre o nouă escaladare incontrolabilă, a specificat ministerul regimului agresor despre conversaţia cu ministrul francez.

De asemenea, Şoigu şi-a exprimat „îngrijorarea cu privire la posibile provocări ucrainene prin utilizarea unei «bombe murdare»”, a insistat ministerul rus, referindu-se la dispozitive explozive capabile să disperseze elemente radioactive. Rușii nu au oferit niciun detaliu sau dovadă cu privire la această acuzație, sugerând că este vorba, din nou, de o minciună a regimului Putin.

Agenţia de presă RIA Novosti relata, la primele ore, duminică dimineaţa, că, potrivit unor „surse credibile din mai multe ţări, inclusiv din Ucraina”, guvernul de la Kiev ar pregăti o provocare cu o „bombă murdară” pe propriul teritoriu pentru a da vina apoi pe Rusia pentru utilizarea armelor de distrugere în masă şi a genera un răspuns dur din partea Occidentului.

Potrivit AFP, sunt schimburi de opinii de o intensitate fără precedent într-o singură zi pentru ministrul rus al apărării de la începutul invazisiei din Ucraina, la sfârşitul lunii februarie.

Ministerul francez al Apărării a confirmat, la rândul său, într-un comunicat de presă, că a fost Rusia și-a expus „îngrijorările cu privire la folosirea unei bombe murdare”.

Sebastien Lecornu a subliniat că „Franţa respinge orice formă de escaladare, în special escaladarea nucleară”, menţionând, de asemenea, hotărârea sa „de a contribui la rezolvarea paşnică a conflictului, alături de aliaţii săi”.

La rândul său, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a „respins” în timpul discuţiei cu Şoigu afirmaţiile Rusiei potrivit cărora ţările occidentale ar facilita o escaladare a războiului în Ucraina.

„Ministrul apărării a avertizat că astfel de alegaţii nu ar trebui să servească drept pretext pentru o escaladare mai mare”, a declarat ministerul britanic al apărării într-un comunicat, subliniind că această convorbire telefonică a avut loc „la cererea Moscovei”.

Tot duminică, Serghei Şoigu a vorbit cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, al doilea apel telefonic în trei zile, a anunţat ministerul rus al apărării într-un comunicat, citat de Reuters.

Rusia nu a furnizat informaţii suplimentare cu privire la rezultatul convorbirii sau orice alte domenii specifice de discuţie. Şoigu şi Austin au avut o convorbire telefonică şi vineri, prima din luna mai.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri