Alegeri în Estonia. Victoria prorușilor a fost evitată

Data publicării:
taavi roivas premierul estoniei - 7094909-AFP Mediafax Foto-EMMANUEL DUNAND

Taavi Roivas, premierul Estoniei  FOTO: AFP/Mediafax Foto

Potrivit rezultatelor definitive publicate pe site-ul Comisiei Electorale, partidul premierului în exercițiu a obținut 30 din cele 101 mandate, depășind Partidul de Centru, prorus, care a câștigat 27 de mandate. Lor le urmează social-democrații, cu 15 mandate, și conservatorii, cu 14.

Actuala coaliție guvernamentală de la Tallinn este formată de partidul premierului Taavi Roivas și de social-democrați. Ca urmare a rezultatelor scrutinului de duminică, președintele țării îi va încredința tot lui Taavi Roivas sarcina de a forma o nouă coaliție.

Partidul Reformist se află la guvernare din 1999, dar sprijinul său a scăzut cu aproximativ 5-6 puncte procentuale de la ultimele alegeri din 2011, în mare parte din cauza formării a două partide populiste, care i-au luat din voturi.

Totuși, față de precedentul scrutin legislativ, alegerile de duminică au marcat un recul electoral pentru coaliția de guvernare. În actuala legislatură, reformiștii și social-democrații aveau împreună 52 de mandate din cele 101, iar acum vor avea numai 45, astfel că trebuie să-și lărgească sprijinul în Parlament.

Campania electorală din Estonia a fost dominată de probleme socio-economice şi de securitate naţionale pe fondul acţiunilor Rusiei în Ucraina. Estonia, Letonia şi Lituania şi-au recâştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991 şi au importante minorităţi ruse, iar această minoritate rusă sprijinea puternic Partidul de Centru. 

Premierul Taavi Roivas, în vârstă de numai 35 de ani, conduce guvernul eston din martie 2014, iar din aprilie același an a preluat și conducerea Partidului Reformei. Anterior, el fusese pentru doi ani ministru al afacerilor sociale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri